Diamanthandelaars hebben het moeilijk

diamantHet gaat zeker niet zo goed in de diamantsector. Vooral de diamanthandelaars hebben het vandaag bepaald moeilijk. De harde concurrentie vanuit Tel Aviv, Mumbai en Dubai drukt op de sfeer. In de afgelopen jaren stond de Antwerpse diamantwijk geregeld overhoop. De fiscale “jacht” op de diamantairs zorgde in dit opzicht voor flink wat ongenoegen. Advocaat Arthur Flieger lanceert een zoveelste alarmkreet. “De diamantsector wordt in eigen land als kernindustrie door de overheid stiefmoederlijk behandeld”, stelt hij.

Arthur Flieger leidt het advocatenkantoor Flieger Law, dat gevestigd is in Antwerpen. Flieger Law heeft ook verscheidene vertegenwoordigingen in het buitenland. De advocatenassociatie is gespecialiseerd in o.a. aansprakelijkheid, intellectuele eigendomsrechten, bedrijfsfusies en -overnames, internationale fiscaliteit en handelsrecht. Flieger Law heeft heel wat expertise opgebouwd in o.a. de luchtvaart- en diamantsector.

“De grootste bedreiging voor de diamantsector is het blijven negeren van de noden van de diamanthandel door de mijnbouwbedrijven” stelt Arthur Flieger. “Zij handhaven hogere prijzen voor ruwe diamant dan voor geslepen diamant.  Daardoor wordt aan de diamanthandel essentiële winsten en liquiditeiten ontzegd. Steeds meer diamantslijpers stoppen met hun activiteiten. De diamantaanvoer zal scherp dalen en alsmaar meer groot- en kleinhandelaars zullen de sector voor altijd verlaten.”

“De mijnbouwbedrijven kunnen niet overleven zonder de handel. Men kan niet zomaar opnieuw een wereldhandel in diamanten met honderdduizenden experts over de hele wereld opzetten. Zonder de handel zijn de mijnen waardeloos. Waarom ondermijnen de mijnbouwbedrijven dan de handel? Zien zij de gevolgen van hun daden niet in?”

“Men kan zich afvragen hoe lang de overheid van Botswana en Gokhran, de Russische schatkist, monopoly willen spelen met hun diamanten en de inkomens van heel wat mensen. Botswana hanteert goede argumenten voor ertsvoorbereiding, namelijk het idee dat het vooral de lokale bevolking is die uit de diamantvoorraden voordeel moet halen. Dat is een legitieme eis die ik bijtreed”, zegt Arthur Flieger. “Botswana moet evenwel begrijpen dat anderen ook het recht hebben om uit deze diamanten voordeel te halen. Wat moet er gebeuren met de honderdduizenden mensen in India die hun werk en bestaansmiddelen verliezen of al hebben verloren?”

“Wanneer de diamanthandel verwoest wordt, dan komen de mijnbouwbedrijven uiteindelijk ook in problemen. “De Beers ontzegt niet alleen winsten aan de diamanthandel, De Beers is ook begonnen het volk van Botswana zijn inkomen te ontzeggen door de aankoop en betalingen van ruwe diamant te staken. Verwacht wordt dat de omzet van De Beers in de tweede helft van 2015 met minstens 60 procent zal dalen tot ongeveer 1 miljard dolalr in tegenstelling tot 2,987 miljard USD vorig jaar. Een bubbeleconomie is voor niemand goed, zelfs niet voor de makers ervan”, zegt Arthur Flieger.

“Men kan enkel uit deze impasse geraken wanneer aan de CEO’s van De Beers en Anglo American wordt duidelijk gemaakt dat ook zij de diamanthandel nodig hebben. Het om zeep helpen van de diamanthandel in ruil voor kortetermijnwinsten getuigt van slecht leiderschap. De kannibalisatie van de handel mag niet langer getolereerd worden. Als De Beers in de sector van de diamantdistributie wil overleven, moet er dringend iemand aan het hoofd komen die vertrouwd is met de hele keten van de diamantsector.”

Arthur Flieger: “De Beers opent zelf winkels. Is dit wel nodig? Een mijnontginningsbedrijf blijft zoals een schoenmaker best bij zijn leest. De Beers werkt o.a. met LVMH maar het omzetcijfer laat veel te wensen over. Dit is algemeen geweten. Bovendien heeft De Beers de kleine zichthouders geliquideerd. Waarom? Zichthouders die goed waren voor elk zo’n één miljoen USD  – en zo waren er velen – zorgden samen toch voor een zeer mooie handel?”

“De Antwerpse diamantorganisaties zouden hier meer aandacht aan moeten besteden. Zij moeten er bij De Beers voor pleiten dat er terug kleine zichthouders worden aangenomen die de markt nieuw leven kunnen inblazen. Op dit ogenblik staan er in de Diamantclub ruim 60 kantoren leeg. In de Diamantkring en de Diamantbeurs is het niet beter.  De diamantbeurzen moeten ook meer druk uitoefenen op de overheid opdat de diamantsector in Antwerpen zou gered worden. Zoniet zullen er in Antwerpen enkel nog organisaties bestaan, maar geen handelaars meer”, zegt Flieger.

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle