Nieuws Antwerpen Dirk Torfs moet maakindustrie nieuwe kansen geven

Dirk Torfs moet maakindustrie nieuwe kansen geven

Dirk Torfs moet maakindustrie nieuwe kansen geven

torfstorfsDirk Torfs van ABB treedt vandaag aan als de nieuwe algemeen directeur van het strategisch onderzoekscentrum SOC Maakindustrie. Torfs moet de onderzoeksactiviteiten aan de vijf Vlaamse universiteiten, FMTC en Flanders’ DRIVE op elkaar afstellen. Innovatie is essentieel om de internationale concurrentiekracht van de Vlaamse maakindustrie strategisch te versterken.

De maakindustrie biedt in Vlaanderen direct werk aan ongeveer 200.000 mensen in 5.700 bedrijven, actief in ondermeer de voertuig- en de machinebouwindustrie en in andere hoogtechnologische productieomgevingen. SOC Maakindustrie werd door de Vlaamse Regering op 9 mei jl. erkend als strategisch onderzoekscentrum, “met het oog op de realisatie van de voertuigen, de machines en de fabrieken van de toekomst.” Hansen Indusrial Transmission (Edegem), Atlas Copco (Wilrijk), Xeikon (Lier) en de Antwerpse universiteit hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief.

SOC Maakindustrrie kwam tot stand met de steun van Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie en onder impuls van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Het officiële startschot voor de operationele werking volgde op 1 juni, met de goedkeuring van 5 onderzoeksprojecten en de start van workshops met de bedrijven om samen de inhoudelijke focus van SOC Maakindustrie te bepalen.

Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van SOC Maakindustrie, licht toe: ‘De maakindustrie is goed voor 45 procent van de export van het Vlaams Gewest en vertegenwoordigt 40 procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Deze industrie is de motor van de welvaart in Vlaanderen. Om de wereldwijde concurrentie te trotseren, dient ze echter te transformeren naar een “slimme” maakindustrie. Met de aanwerving van Dirk Torfs als algemeen directeur neemt SOC Maakindustrie een vliegende start om de Vlaamse bedrijven via precompetitief onderzoek te ondersteunen om deze transformatie te realiseren en zo hun internationale competitiviteit op lange termijn te verstevigen.’

SOC Maakindustrie heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de vijf Vlaamse universiteiten. De Vlaamse overheid ondersteunt SOC Maakindustrie met een basisfinanciering van 8,4 miljoen euro per jaar vanaf 2014.

Dirk Torfs was tot voor kort nog actief als Vice President, Division Manager Discrete Automation and Motion bij ABB. Daarnaast is hij ook Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School. Vanaf vandaag neemt hij zijn nieuwe functie als algemeen directeur bij SOC Maakindustrie op.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.