Sara De Clerck met links haar mama Karin Verbiest Sara De Clerck met links haar mama Karin Verbiest. Foto: Koen Fasseur

Dochter Sara laat eeuwenoude bakkerij De Clerck verder leven in koffiehuisje

Sara De Clerck, dochter van Dirk De Clerck en Karin Verbiest, opende haar koffiehuisje aan de Bredabaan in het centrum van Brasschaat. De 25-jarige Sara gaf er de naam “Hugo’s” aan, naar haar grootvader die ze nooit heeft gekend. Bakkerij De Clerck die in 2012 de deuren sloot, was de oudste in Vlaanderen.

De jonge onderneemster doet de bakkerij enkele panden verder voortleven in haar zaak waarin ze ontbijtjes en lunches serveert. “Mijn bompa heette Hugo. Ik heb hem nooit gekend en dat was voor mij altijd een gemis. Ik had altijd maar drie grootouders. Toen ik op zoek ging naar een naam voor mijn koffiehuisje, kwam ik in de stamboom van onze familie terecht. Daar vind je dan allerlei namen zoals Judocus, Cornelius en andere die niet echt geschikt zijn. Hugo vond ik wel ok. Het straalt voor mij iets gezelligs uit. Ik ben trouwens de laatste De Clerck van de stamboom. Mijn ouders noemden mij naar Sara Barrevoets, de echtgenote van de stichter van de bakkerij. Daarmee is de cirkel rond.”

De oude werkbank met een aantal restanten van de bakkerij. Foto: Koen Fasseur

Sara groeide op tussen het deeg, het brood en de koffiekoeken. De bakkerij met bijhorende stamboom gaat terug tot het jaar 1671. “Mijn vader kwam erin toen hij 21 jaar was. Enkele jaren later, we zijn dan in de jaren tachtig, nam hij de bakkerij over. Ik heb heel wat voorwerpen meegenomen naar Hugo’s. Zo staat achteraan in mijn zaak de oude werkbank waar mijn vader en zijn voorouders uren en uren hebben gewerkt. Oude speculaasvormen, de pot waarin rijst werd gekookt en tal van oude foto’s heb ik her en der geplaatst. Ik zou graag de volledige stamboom van de familie De Clerck hier ergens tegen de muur hangen. We moeten daar nog een mooi plekje voor vinden.”

Vader Dirk De Clerck met zijn ouders Hugo en Josée. Foto: Koen Fasseur

Vader Dirk en moeder Karin zijn uiteraard nauw betrokken bij Hugo’s. “Ik ben blij dat ik op mijn papa kan rekenen. Hij is zeer sterk in het oplossen van problemen. Mijn mama werkt hier twee dagen in de week. In die eerste dagen komt er enorm veel tegelijk kijken. Maar ik ben blij dat het toch al goed draait. Het is altijd mijn droom geweest om als zelfstandige aan de slag te kunnen gaan en dan nog liefst in iets dat met voeding te maken heeft. Nu is het zo ver. Ik heb een aantal jaren in een koffiehuis in de Patio Donk gewerkt. Daar heb ik zeer veel geleerd.”

Sara aan het werk. Foto: Koen Fasseur

Sara heeft het pand waarin vroeger verschillende kledingzaken waren gevestigd, helemaal opgefrist. “Breken was niet nodig, maar we hebben wel alles moeten leeghalen. Eén paskamertje van de vorige kledingzaak hebben we behouden en dat doet dienst als vestiaire. Er is een tweede toilet bijgekomen en de vloer is helemaal opgeschuurd. Achteraan hebben we nog een mooi stukje groen. Daar gaan we tegen het voorjaar een gezellig terras aanleggen”, zegt Sara die met haar aanbod vernieuwend wil zijn.

“Inderdaad, mijn naan-brood met kip, avocado, mango en pijnboompitten doet het goed. Qua ontbijtjes hebben we verschillende formules, maar het kan evengoed à la carte. We hebben 15 verschillende soorten losse thee.”

Sara De Clerck is de vriendin van Eli Verheyen. “Hij organiseert Winterdroom in Kasteel Withof. Eigenlijk zijn we een beetje complementair, we ondersteunen elkaar waar mogelijk. Maar ik moet er wel aan toevoegen dat die eerste dagen echt wel hectisch zijn.”