Domeinnamen .vlaanderen en .brussels beschikbaar

vlaanderen

Houders van een geregistreerde merknaam kunnen sinds kort en dit nog tot en met woensdagochtend 1 oktober als eersten een domeinnaam met de nieuwe extensies .vlaanderen en .brussels vastleggen. De toekenning van die domeinnamen gebeurt op een ‘first come, first served’-basis. Met een.vlaanderen- of.brussels-domeinnaam hebben merkhouders meer kans om nog meer gevonden te worden op het internet.

Als de inhoud van hun .vlaanderen- of .brusselswebsite ook Vlaamse of Brusselse informatie bevat, zullen hun websites met de nieuwe domeinnaamextensies beter scoren in zoekmachines. Dat zegt Philippe Dubois, general manager van DNS Belgium, het bedrijf dat de domeinnamen beheert, in een interview met Pub magazine. Volgens Philip Du Bois is het kiezen van vlaanderen als domeinnaam interessant voor Vlaamse bedrijven die exporteren en hun afkomst willen benadrukken, maar ook voor bedrijven die Vlaanderen als afzetmarkt zien.

Blogger, Twitteraar, dichter en communicatiedeskundige Jef Versmissen is de extensie niet zo genegen, zo lezen we op zijn blog whensmokeysings. „‘Vlaanderen’ als term is voor niet-Nederlandstaligen een moeilijk taalkundig begrip. De verschillende klankvormen en botsingen, eigen aan de Nederlandse taal, zijn in andere talen niet bekend en houden een groot risico op een foute schrijfwijze in, en dus de facto op een onbereikbaarheid van de website. Het zou me logischer lijken om, in het kader van het argument van de internationale naambekendheid, voor de extensie .flanders te kiezen. Voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid is het mijn mening dat de extensie .vlaanderen (of zelfs .flanders) te lang is. Een extensie van 10 letters is niet aangewezen om een laagdrempelige toegang te bieden aan de internetbezoeker. Bovendien bestaat het risico dat voor bepaalde domeinnamen de extensie langer zal worden dan het eigenlijke domein. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid is deze extensie dus zonder twijfel geen goede keuze. Bovendien is er nog de kostprijs: de aankoop ervan bedraagt ongeveer 135.000 euro. Per jaar kost het gebruik daarbovenop 18.600 euro. De vraag is of deze kost verantwoord is voor een niet-gebruiksvriendelijke extensie, ook als hij zou gerealiseerd worden in samenwerking met de bedrijfswereld.”

DNS Belgium lanceert de domeinnamen .vlaanderen en.brussels in verschillende fasen. Na de eerste lanceringsfase voor merken die geregistreerd zijn bij de Trademark Clearinghouse (TMCH) kunnen overheden, bedrijven en organisaties hun .vlaanderen- en .brusselsdomeinnamen aanvragen vanaf 2 oktober tot en met 3 november. Particulieren komen als derde aan de beurt. Zij kunnen hun nieuwe domeinnaam registreren vanaf 13 november tot en met 15 december. In een vierde fase, vanaf 16 december tot en met 15 januari, kan iedereen een.vlaanderen- en.brussels-domeinnaam aanvragen.