Nieuws Antwerpen Douaneprocedures alweer een stapje vereenvoudigd

Douaneprocedures alweer een stapje vereenvoudigd

Douaneprocedures alweer een stapje vereenvoudigd

Meer dan 200 douane-professionals verzamelden op woensdag 19 april op de derde editie van het Douanecongres dat georganiseerd werd door Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Flows.

Minister van Financiën Johan van Overtveldt gaf er aan de aanwezigen meteen goed nieuws mee: de directe vertegenwoordiging met financiële faciliteiten kan met onmiddellijke ingang toegepast worden én de eerste vergunningen voor centralised clearance zijn afgeleverd. Dat is goed nieuws voor bedrijven die internationaal actief zijn.

Stephan Vanfraechem, directeur Alfaport-Voka: “Voor de sector van de douanevertegenwoordigers is de doorbraak in het dossier van de directe vertegenwoordiging een belangrijke stap waardoor ze op gelijk niveau kunnen handelen als hun concurrenten in de omringende lidstaten.”
Met de mogelijkheid voor een directe vertegenwoordiging kan er bij douaneaangiftes sneller worden gehandeld en verschuift de aansprakelijkheid van douaneaangiftes van de douane-expediteur naar de opdrachtgever. “In Frankrijk en Nederland kon dit al, dus deze beslissing elimineert echt wel een concurrentienadeel voor onze bedrijven”, stelt Stephan Vanfraechem.

De minister bevestigde ook dat de eerste vergunningen inzake centralised clearance recent aan een aantal logistieke dienstverleners werden afgeleverd.
“Dankzij deze procedure wordt de aangiftestroom losgekoppeld van de goederenstroom en kan de aangever dus om het even waar in de EU zijn aangifte indienen, los van waar de goederen fysiek aangeboden worden”, verduidelijkt Vanfraechem.

Deze maatregelen zijn het gevolg van de intensieve samenwerking van de Antwerpse havengemeenschap en de douane in de schoot van het Nationaal Forum en beïnvloeden in gunstige zin de keuze van zowel industriële als logistieke ondernemingen om goederen via Belgische zee- en luchthavens in of uit te voeren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.