Nieuws Antwerpen Drie AP-studenten journalistiek uitgeroepen tot Clichékillers

Drie AP-studenten journalistiek uitgeroepen tot Clichékillers

De Clichékillers

Drie AP-studenten journalistiek uitgeroepen tot Clichékillers

Drie studenten van de opleiding Journalistiek aan de AP Hogeschool in Antwerpen hebben de wedstrijd ‘De Clichékillers’ gewonnen met hun reportage ‘Onbeperkt’. Daarin volgen ze Luc en Diarra en zoeken ze uit of volwaardig deelnemen aan de maatschappij mogelijk is voor mensen met een beperking.

De Clichékillers, een initiatief van het team Gelijke Kansen (Agentschap Binnenlands Bestuur) van de Vlaamse Overheid, spoort tweede- en derdejaarsstudenten Journalistiek van Vlaamse hogescholen aan een artikel, video- of radioreportage in te sturen over één of meerdere van de vijf thema’s: armoede, gender, handicap, herkomst en/of seksuele identiteit. De AP-studenten Journalistiek Amber Bastiaansen, Larisa De Vries en Ilse Schoenmakers maakten voor de Clichékillers een reportage met de titel ‘Onbeperkt’. Daarin volgden ze Luc en Diarra, om uit te zoeken of volwaardig deelnemen aan de maatschappij wel mogelijk is voor mensen met een beperking. Worden je kansen begrensd of zijn ze beperkt?

De jury die alle inzendingen moest beoordelen, werd samengesteld uit vier toppers binnen het Vlaamse journalistieke landschap. Yves Desmet (ex-hoofdredacteur De Morgen), Liesbeth Van Impe (hoofdredactrice Het Nieuwsblad), Kris Hoflack (hoofdredacteur VTM Nieuws) en Geertje De Ceuleneer (beleidsmedewerker diversiteit bij de VRT) riepen ‘Onbeperkt’ uit tot winnaar. Als erkenning mogen de drie AP-studenten zich opmaken voor een onvergetelijke reis naar Londen.

Volgens Yves Desmet focust de reportage op het talent van de personen en niet op hun beperking. “De makers doen dit ook zonder de realiteit van hun situatie te verbloemen”, aldus Desmet. “De geïnterviewden zijn actief in de maatschappij, maar de journalisten maken er geen helden van. Het blijven herkenbare en bereikbare persoonlijkheden.” Volgens Desmet is de reportage zo goed, dat die mits een paar kleine aanpassingen publiceerbaar is als reportage-item op de nationale tv.

De reportage is hier te bekijken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.