Nieuws Antwerpen Dries Van Noten: de film

Dries Van Noten: de film

Dries Van Noten: de film

De Duitse regisseur Reiner Holzemer gespecialiseerd in documentairefilms en kunstenaarsportretten heeft een intiem en fascinerend portret gemaakt over modeontwerper Dries Van Noten (°Antwerpen 1958).

Van Noten, bekend om zijn soberheid en bescheidenheid, liet voor het eerst een camera toe in zijn professionele en persoonlijke leven. De regisseur volgde een jaar lang Dries Van Noten die een van de laatste onafhankelijke modeontwerpers is én al 25 jaar aan de top staat in het internationaal modelandschap. Van Noten verkoopt zijn collecties over de hele wereld: naast zijn boetieks in Antwerpen, Parijs, Singapore, Dubai en Hong Kong, werkt hij samen met zo’n vierhonderd winkels in steden als New York, Londen, Milaan, Berlijn, Moskou, Tokyo…

Van Noten komt uit een familie van kleermakers en studeerde aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, nu Artesis Plantijn Antwerpen. In 1989 opende hij zijn winkel die zich nog steeds bevindt in het hoekpand Kammenstraat/Nationalestraat. In juli 2000 verhuisde Van Noten naar een pakhuis op Godefriduskaai waar nu showroom, ontwerp, marketing, productie, boekhouding, commerciële afdelingen en archieven zijn ondergebracht.

De ontwerper is gekend voor zijn stijl die gekenmerkt wordt door warme kleuren, exquise prints en rijke borduursels. Van Noten maakt geen tekeningen van zijn creaties. Hij werkt als een beeldhouwer en verpakt zijn figuur in verschillende stoffen totdat hij tevreden is met de uiteindelijke vorm.

Vaak vindt hij inspiratie in het werk van kunstenaars zoals bijvoorbeeld de abstracte schilderijen van Gerhard Richter, de balletten van Pina Bausch, de romans van Marcel Proust of Azuma Makoto’s opgeblazen foto’s van bloemen.
Dries Van Noten wil de persoonlijkheid en individualiteit van de persoon die zijn kleren draagt benadrukken. Hij houdt ervan om zijn creaties te zien als levenslange metgezellen al of niet in combinatie met ontwerpen van andere merken of ontwerpers. Zijn collecties zijn vaak een verrassende mix van – op het eerste gezicht – niet te combineren elementen, maar dat maakt zijn ontwerpen juist zo intrigerend.

Dit is maar een tipje van de sluier van wat je te zien krijgt in “DRIES, an intimate portrait of the fashion designer Dries Van Noten”. De film gaat in première op 31 maart in Bozar Brussel in aanwezigheid van ontwerper en regisseur.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.