Delynnis zoekt personeel Foto: Elke Lamens

Dringend plaatsers gezocht: interieurspecialist Delynnis kreunt onder krapte arbeidsmarkt

BRECHT - Interieurspecialist Delynnis voelt de war for talent aan den lijve. Zaakvoerder Steven Van Beeck (50) en zijn dochter Lynn (34) vinden het zeer moeilijk om nog werknemers te vinden. Ze investeerden al in state-of-the-art machines om het personeelstekort op te vangen. Maar zelfs dat volstaat niet meer en fnuikt de groei van het bedrijf.

Heel wat bedrijven, kantoren, toonzalen, maar ook particulieren uit de regio kloppen bij Delynnis in de Ondernemerslaan in Brecht aan voor zowel een totaalinrichting van het interieur, maar ook keukens, badkamers, binnendeuren, parketvloeren, trappen, maatkasten, tafels en ander meubilair.

Hiervoor heeft het bedrijf een vaste tekenaar in dienst. Aanvankelijk was dit de job van interieurarchitecte Lynn Van Beek. “Door de sterke groei en het gebrek aan voldoende personeel neem ik nu vooral de administratieve kant ter harte”, legt ze meteen het probleem bloot. Zij stapte in 2015 in het bedrijf.

 

Steven Van Beeck startte 25 jaar geleden als schrijnwerker in bijberoep, in een schuur van zijn grootvader. In twee jaar tijd maakte en plaatste hij in hoofdberoep keukens in horecazaken. De schuur werd een grote garage van 150 vierkante meter achter de eigen woonst. De groei stopte niet en in 2010 verhuisde hij met Delynnis naar een pand van 550 vierkante meter in de Bethovenstraat.

Modern atelier

Acht jaar geleden betrok Van Beeck de nieuwbouw van tweeduizend vierkante meter in de Ondernemerslaan, vlakbij de E19. Nu lijkt een acuut personeelstekort de groei te fnuiken. De zaakvoerder rustte hij zijn atelier volledig uit met moderne machines. De laatste investering gebeurde in een geautomatiseerd platenmagazijn, boven het machinepark. “Eigenlijk zitten we opnieuw te krap behuisd”, geeft hij toe.

 

“We doen zo veel mogelijk in eigen atelier, zijn sterk in fineerhout, dat we zelf vernissen en lakken in onze eigen lakkerij. Het is geen band- of standaardwerk, maar maatwerk, we denken mee met de klant en zoeken naar gepaste oplossingen”, benadrukt Lynn.

Je zou verwachten dat werknemers staan te springen om met de modernste machines te kunnen werken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Steven Van Beeck ziet daarvoor verschillende redenen: “We horen het ook van andere collega’s dat de vraag naar werkkrachten groter is dan het aanbod. Er studeren gewoon te weinig werkmannen af.”

 

 

Competentiekloof

“Daarnaast is de kloof te groot tussen de kennis waarmee jongeren afstuderen en de competenties die we in de praktijk nodig hebben”, stelt Van Beeck vast. “De opleidingen zijn onvoldoende aangepast. Het is voor scholen natuurlijk een duur gegeven om steeds gelijke tred te houden met en te investeren in de nieuwste technologieën. Daar zit een grote bottleneck, de scholen kunnen de opleiding niet aanbieden. Het zou beter zijn om deze jongeren meer vakkennis ter plaatse, bij bedrijven, te laten opdoen. Wij staan er alvast heel erg open voor.”

Totdat het zover is, blijft de spandoek voor het bedrijf, waarmee Delynnis medewerkers zoekt, nog wel even hangen. “We hebben dringend nood aan drie extra krachten, één voor de administratie en twee plaatsers. We durven echter geen advertenties plaatsen. Als dit leidt tot nog meer opdrachten, moeten we klanten alleen maar teleurstellen. We moeten nu al klanten waarschuwen voor de lange levertermijn, alleen maar door een gebrek aan personeel”, zucht Van Beeck.