dronematrix infrabel themabeeld.

Dronenetwerk boven havengebied officieel goedgekeurd

ANTWERPEN - Het geautomatiseerde dronenetwerk van de Port of Antwerp-Bruges, D-Hive, is officieel goedgekeurd. De operationele vergunning komt van de Belgische Burgerluchtvaartautoriteit (BCAA) en de EASA (European Union Aviation Safety Agency). Donderdag vond ook de eerste officiële en autonome dronevlucht plaats boven het Antwerps havengebied.

De haven werkt voor D-Hive samen met partners Dronematrix, Skeydrone en Proximus. In de toekomst zullen er dagelijks automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten uitgevoerd worden in het havengebied, zo'n twintig per dag. "Een wereldprimeur", aldus het havenbedrijf.

Normaal moeten dronevluchten de VLOS (Visual Line Of Sight) procedure volgen, waarbij een piloot de drone altijd visueel kan volgen. Voor BVLOS is echter een speciale licentie nodig omdat het luchtruim daar normaal voor moet worden afgesloten. In Antwerpen zullen er een zestal drone-basisstations komen op termijn.  "De goedkeuring betekent het startschot voor echt een operationeel dronenetwerk", meldt het havenbedrijf nog.

Deze week vond de eerste toegestane vlucht plaats van de zogeheten BVLOS-drone. Die vlucht werd van aan de Kieldrechtsluis uitgevoerd vanuit een controletoren in het hart van de haven. De komende maanden wordt alles volledig operationeel gemaakt. In mei zou er een officieel lanceermoment komen.

Qua mogelijkheden met de drones is 'the sky the limit': schepen begeleiden op afstand, stalen van gevaarlijke stoffen nemen en vervoeren, brand of containes opsporen, het zoeken naar criminele activiteiten, inspectievluchten voor detectie van olievlekken, drijfvuil opsporen, enzoverder.