Efficiëntere productie is ook duurzamer

Vijf jaar geleden stelde de Verenigde Naties (VN) zeventien doelen op om van de wereld in 2030 een betere plek te maken, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s. We vragen aan Dirk Torfs, CEO van onderzoekscentrum Flanders Make, hoe het stimuleren van innovatie bij bedrijven helpt om deze doelen te bereiken. En wat is de impact van de coronacrisis hierop?

 

Ligt de belangrijkste bijdrage van Flanders Make bij SDG 9, die focust op innovatie in de industrie?

Dirk Torfs: Het is een logisch startpunt. Wij bieden hoogtechnologische test- en validatie-infrastructuur, zodat bedrijven bij ons hun producten en productieprocessen helemaal op punt kunnen zetten zonder zwaar te moeten investeren in de nieuwste apparatuur. Bovendien worden ze daarbij begeleid door onze ervaren onderzoekers. Maar wij hebben op nog meer SDG’s een impact, op vier andere in het bijzonder.

Over welke vier andere SDG’s gaat het?

D.T.:  SDG 17 (over samenwerking) is een cruciaal onderdeel van ons DNA, want het is onze missie om samenwerkingsverbanden op te zetten in de industrie en er een actieve rol in te spelen. Wij zorgen mee voor werkbaar werk (SDG 8) met innovaties die operatoren ondersteunen tijdens hun job, zoals digitale instructies via augmented reality. Door technologische vooruitgang verloopt de industriële productie eveneens een stuk duurzamer, wat aansluit bij SDG 12. Met digitale hulpmiddelen en digitale, modelgebaseerde ontwerpen, hoef je bijvoorbeeld minder fysieke prototypes te maken en zullen machines minder defecten vertonen, zodat je minder materialen en energie verbruikt en minder afval produceert. Een efficiëntere productie  is uiteraard ook beter voor het klimaat (SDG 13). Wat dat laatste doel betreft, werken we bovendien aan elektrische en hybride aandrijvingen voor voertuigen.

Zijn er specifieke trends waar jullie sterk op willen inzetten de komende jaren?

D.T.: Ik zie veel potentieel in efficiënte disassemblage, het beter en sneller demonteren en hergebruiken van producten en productietechnologie. Dat moet een belangrijk onderdeel worden van de circulaire economie, wat raakvlakken heeft met verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het is cruciaal om van bij het begin van het ontwerpproces rekening te houden met een latere ontmanteling voor hergebruik, zodat je geen ingewikkelde aanpassingen moet uitvoeren wanneer je zaken wil hergebruiken.

Uitdagingen rond duurzaamheid zullen in het algemeen steeds belangrijker worden in onze werking. Wellicht zetten we in de nabije toekomst ook projecten op waarbij duurzaamheid expliciet als prioritair wordt vooropgezet.

Wat zijn de gevolgen van de Covid-19-crisis op dit gebied?

D.T.: Veel grote bedrijven stoppen momenteel hun samenwerking met toeleveringsbedrijven buiten Europa en kiezen voor meer lokale leveranciers, wat het milieu sterk ten goede komt. Door de pandemie waren en zijn veel lange toeleveringsketens namelijk onderbroken, omwille van het sluiten van grenzen en alle logistieke problemen, met veel onzekerheid als gevolg. Met kortere toeleveringsketens kunnen bedrijven ook sneller goederen ontvangen en dus sneller eigen producten leveren.

In het algemeen zorgt de pandemie ervoor dat veel zaken in vraag worden gesteld en dat bedrijven aangewezen zijn op hun creativiteit om tot nieuwe oplossingen te komen. Oplossingen die op termijn niet alleen onze industrie ten goede komen, door bijvoorbeeld de wendbaarheid te stimuleren, maar dikwijls ook de hele planeet.

Meer weten? Contacteer Flanders Make hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.