Egemin leverde 100 AGV's aan L'Oréal

agvAutomatiseringsspecialist Egemin uit Zwijndrecht heeft meer dan 100 automatische voertuigen (AGV's) geïnstalleerd bij het cosmeticaconcern L'Oréal. De robotten van Egemin brengen verpakkingsmateriaal uit de magazijnen naar de afvullijnen, halen ze terug op en brengen ze naar de verpakkingsafdeling. Tussendoor kunnen ze nog verscheidene andere klussen opknappen.

Snelle en accurate logistiek is vandaag voor vele ondernemingen een kernpunt in de verdere rentabilisering van de activiteiten. Egemin brengt in dit opzicht zijn maatwerk in waarmee alle logistieke en productieprocessen kunnen geautomatiseerd worden.

Dat is alvast zo bij L'Oréal waarmee Egemin in eerste instantie een globaal concept ontworpen heeft. Na de engineering wordt een chassis ontworpen, beheerssoftware geschreven, de eindassemblage van de toestellen verzorgd en de elektronica geïnstalleerd. L'Oréal is als Frans concern een van de belangrijkste cosmeticabedrijven van de wereld. Het bedrijf dat schoonheids- en verzorgingsproductgen produceert runt verscheidene vestigingen over de hele wereld. De contracten met Egemin zijn indiviueel in functie van de afzonderlijke fabrieken gesloten. Zo in twee Franse, drie Amerikaanse en één Duitse fabriek.

De EGV's vervoeren in dit opzicht potjes, flacons, doosjes, doppen en etiketten vanuit de opslagmagazijnen en brengen ze naar de afvullijnen. Wanneer de gevulde dozen op een pallet gestapeld zijn halen de EGV's ze weer op en brengen ze naar de verpakkingslijnen waar ze gewikkeld worden. Ondertussen blijven de robotten toch multi-inzetbaar. Ze kunnen nog bijkomende opdrachten verwerken zoals lege pallets naar de lijnen brengen, onnodig verpakkingsmateriaal terug naar het magazijn brengen of karton weer opbergen.

Voor het vervoer van zware transporten kan L'Oréal voortaan rekenen op heavy load EGV's. Die kunnen tot 1200 kilo aan.

De voertuigen zijn bovendien compatibel en communiceren met elkaar via wireless LAN. Door de inzet van de toestellen is de workflow binnen de fabrieken duidelijk regelmatiger terwijl de magazijnen er altijd netjes bij liggen.

"L'Oréal is in dit opzicht al die tijd zeker een belangrijke klant geweest voor ons," zegt Michaël Coryn van Egemin. De waarde van het contract mag omwille van confidentialiteitsredenen niet meegegeven worden.

Egemin stelt 770 mensen tewerk.