DEME en Jan De Nul Foto: Belga

Elia kent bijkomende contracten voor Prinses Elisabetheiland toe aan DEME en Jan De Nul

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft drie contracten voor bijna 1,5 miljard euro toegekend voor de aanleg van de wisselstroominfrastructuur van het Prinses Elisabetheiland, het kunstmatig energie-eiland van 3,5 gigawatt op zowat 45 kilometer voor de Belgische kust. De Belgische baggeraars DEME en Jan De Nul haalden daarbij nieuwe opdrachten binnen.

Het gaat om de aanleg van de HVAC-infrastructuur (High Voltage Alternating Current) die 2,1 gigawatt aan windenergie zal bundelen en aan land zal brengen. Elia kende daarvoor drie contracten toe: twee voor de aanleg van 330 kilometer aan kabels en één voor de bouw van hoogspanningsstations op het eiland.

Twee consortia haalden opdrachten binnen om beide 165 kilometer kabels te leggen. Het gaat om DEME met het Griekse Hellenic Cables en Jan De Nul in samenwerking met het Koreaanse LS Cable & System. Het contract voor de hoogspanningsstations gaat dan weer naar een consortium van het Belgische Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM Offshore Energy en Iv-Offshore & Energy.

Alles samen gaat het om contracten ter waarde van 1,452 miljard euro die werden toegewezen via een Europese aanbestedingsprocedure. “De markt voor hoogspanningsapparatuur staat onder druk door de zeer grote vraag naar dit soort apparatuur, de stijgende prijzen van bepaalde materialen en de inflatie”, zegt Elia, dat benadrukt dat de kosten “in lijn met de huidige marktomstandigheden” liggen.

DEME en Jan De Nul haalden begin 2023 samen al het contract binnen voor de bouw van het eigenlijke energie-eiland, dat destijds een prijskaartje van 600 miljoen euro meekreeg. De werken zouden afgerond moeten zijn tegen eind 2026, waarna de infrastructuurwerken van start kunnen gaan.

Later dit jaar zouden ook de contracten voor de infrastructuur voor de hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) worden toegekend. Die zal de resterende 1,4 gigawatt aan opgewekte stroom bundelen en aan land brengen.