Geert Bossuyt Geert Bossuyt. © Jeroen Hanselaer

Energiecrisis hakt stevig in op warme bakkers: “Op financieel vlak was 2022 een rampjaar”

EKEREN - De energiecrisis heeft in 2022 bijna iedereen hard geraakt. Maar bij de bakkers, die veel elektriciteit en vooral gas nodig hebben om elke dag vers brood en gebak te maken, hakte de crisis er pas écht stevig in. “Op financieel vlak was 2022 een rampjaar”, zegt bakker Geert Bossuyt uit Ekeren.

Deze zomer ging bakkerij Peeters uit Kontich na zestig jaar failliet. De bakkerij stond voor de corona- en energiecrisis al bijna 400.000 euro in het rood. De piekende energieprijzen gaven de populaire zaak het laatste zetje naar de financiële afgrond. Peeters is niet alleen. Uit recente cijfers van GraydonCreditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie, blijkt dat 64% van de bakkers in de provincie Antwerpen in zware financiële problemen zit en flirt met het faillisement.

In de sector is dan ook te horen dat veel bakkers overwegen om hun zaak tijdelijk of definitief te sluiten, tot de energiekosten weer beheersbaar worden. Maar voor de meeste bakkers is de liefde voor hun ambacht zo groot, dat ze de bittere energiepil elke dag doorslikken, en de gigantische prijsverhogingen maar gedeeltelijk doorrekenen aan hun klanten.

“Nooit zo’n grote crisis meegemaakt”

Nog niet zo lang geleden was een brood van 2 euro best duur. Vandaag is een brood van minder dan 3 euro tamelijk goedkoop. “Wij hebben onze broodprijs dit jaar twee keer met 20 eurocent opgeslagen. Een gewoon brood kost bij ons nu 2,90 euro”, zegt Bossuyt. “In 2023 zullen we de broodprijs wellicht nog verder moeten laten stijgen. Het gaat niet alleen over de sterk stijgende energiekosten."

"We hebben in 2022 ook met ontzettend hoge grondstofprijzen te kampen gehad. Neem nu de prijs van een kilo roomboter. In september ging die plots van 3 naar 21 euro! Dat is gigantisch, want wij moeten daar in één keer honderd kilo van inkopen. Nadien zijn de boterprijzen weer gedaald, maar nog steeds naar 7 à 8 euro per kilo.”

“Voor onze energieprijzen hadden we nog geluk dat we tot 1 november een vast contract hadden”, zegt Geert Bossuyt. “Maar toen dat afgelopen was, steeg onze gasfactuur van een kleine tweeduizend euro naar zesduizend euro per maand. Mijn broer en ik hebben de bakkerij in het jaar 2000 van onze ouders overgenomen. In al die jaren hebben we nog nooit zo’n grote crisissituatie meegemaakt.”