Nieuws Antwerpen Enkele tips om werknemers gezond te houden

Enkele tips om werknemers gezond te houden

Enkele tips om werknemers gezond te houden

De helft van de volwassenen in de Europese Unie lijdt aan overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees statistisch bureau. Werkgevers kunnen een rol spelen om aan die kwaal te verhelpen. Ze kunnen hun werknemers helpen om gezondere eetgewoonten aan te kweken.  Een goede gezondheid zorgt voor minder ziekteverzuim. Ook voor de werkgever is dat een goede zaak want hij heeft minder kosten aan gewaarborgd loon.

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen die het welzijn van hun werknemers verbetert. Het gaat dan voornamelijk over maatregelen op het gebied van arbeidsveiligheid, bescherming van de gezondheid van de werknemer, de psychosociale belasting en ergonomie. Annelies Bries van dienstengroep Acerta somt een aantal mogelijke maatregelen op.

De gezondheid van de werknemers  kan gestimuleerd worden door werknemers aan te zetten tot bewegen of door het aanbieden van gezonde voeding. Bijvoorbeeld een fruitmand op het werk.  Als het fruit gratis aangeboden wordt, kan de werkgever de kosten hiervan zelfs volledig aftrekken van de belastbare winst.

 Werknemers kunnen ook worden aangemoedigd om met de fiets naar het werk te komen. Dat kan door ze een fietsvergoeding toe te kennen. Die kan vrij worden bepaald, rekening houdend met afspraken die hieromtrent in de sector werden gemaakt. Belangrijk hierbij is ook dat de vergoeding tot maximaal 0,22 euro per kilometer is vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Werknemers worden hier niet op belast.

Er bestaan daarnaast ook sportcheques, die werkgevers kunnen uitreiken om hun werknemers nog meer aan te zetten tot beweging, ook in hun vrije tijd. Hierop hoeven werkgevers eveneens geen RSZ-bijdrage te betalen en werknemers worden er niet op belast. Sommige werkgevers organiseren wel eens sportevenementen of stellen een fitnesszaal ter beschikking die bijvoorbeeld gratis gebruikt kan worden over de middag.

Acerta is een Belgische hr-dienstengroep in België die gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking de loonadministratie, sociale zekerheid, kinderbijslag en hr-beleid.  Acerta telt meer dan 1310 medewerkers, verdeeld over 38 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.  

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.