Jan Viroux, Kim Corten en Bart Talpe in de showroom van Ensys Jan Viroux, Kim Corten en Bart Talpe in de showroom van Ensys. Foto: koen fasseur

Ensys wordt onderdeel van het grotere ExtraPower

Het Kapelse bedrijf in klimaattechnologieën Ensys wordt een onafhankelijk onderdeel van ExtraPower groep. Ensys blijft zich richten op de markt van particulieren en kmo’s, terwijl ExtraPower de grotere bedrijven voor zijn rekening neemt.

Ensys vindt nu onderdak in een gloednieuw en modern pand in de Kapelse kmo-zone Vloeiende. Elf jaar geleden startte Jan Viroux het bedrijf. “De markt van de zonnepanelen stortte in die periode in als gevolg van onder meer de veranderde subsidiepolitiek van de overheid. Het bedrijf waarvoor ik toen werkte, ging op de fles en ik zat zonder job. Ik bleef evenwel geloven in een toekomst voor zonnepanelen en andere klimaattechnologieën en begon mijn eigen bedrijf. De eerste jaren waren aartsmoeilijk, maar vanaf 2018 kwam er een kentering. Dat jaar stapte ook ondernemer Bart Talpe in en in 2021 kwam ook Kim Corten erbij.” Dan kwam corona, maar dat was geen ramp voor Ensys, integendeel. “Iedereen moest thuisblijven en van reizen en ontspanning was hoegenaamd geen sprake. Al die gespaarde budgetten zorgden ervoor dat heel wat gezinnen besloten om het gespaarde geld te investeren in onder meer zonnepanelen”, geeft Jan Viroux mee. Ensys groeide uit tot stevige speler met ruim veertig werknemers en een omzet van nagenoeg 20 miljoen in 2023.

Bart Talpe: “We bevinden ons in een consoliderende markt en dus was het voor ons een logische stap om samen met een sterke partner onze reikwijdte en slagkracht te vergroten. Over enkele jaren zullen er in deze markt slechts enkele winnaars overblijven en daar willen we onder de vleugels van ExtraPower zeker bij zijn.”

Bart Talpe, Kim Corten en Jan Viroux. Foto: koen fasseur

Gevestigde waarde

“Ik ben er zeker van dat dit partnership ons in staat moet stellen om vanuit Kapellen ook de andere provincies in Vlaanderen te veroveren. We zijn een gevestigde waarde wat betreft zonnepanelen, maar ondertussen zijn we ook gespecialiseerd in andere klimaattechnologieën als thuisbatterijen, warmtepompen, laadpalen en ventilatie voor particulieren en kmo’s”, vult Kim Corten aan.

“ExtraPower is een specialist in de ontwikkeling en bouw van grote, op maat gemaakte zonneparken. Hierbij neemt het bedrijf ook de hoogspanningscabines, industriële batterijen en laadinfrastructuur voor zijn rekening. ExtraPower telt 75 medewerkers en realiseert een omzet van 50 miljoen euro. Omdat ExtraPower zich focust op grootschalige projecten, komen kmo’s en particulieren minder aan bod. In de toekomst kan ExtraPower die kandidaat-klanten doorverwijzen naar Ensys. Het is dus duidelijk dat we elkaar aanvullen. Samen hebben we de ambitie om snel richting 100 miljoen te kunnen groeien”, zegt Jan Viroux.

Unieke showroom

Klantentevredenheid behoort tot het kern-dna van Ensys. We zijn dan ook best fier dat we op Google Reviews een klantenbeoordeling van 4,9/5 scoren. De klantenbelangrijkheid tonen we ook in onze showroom, die in de sector erg uniek is. We zitten in een erg technologische sector en veel van onze klanten zijn wel deels op de hoogte van onze klimaattechnologieën, maar willen toch ook kijken, horen en voelen wat het allemaal inhoudt. Wie bijvoorbeeld wil weten hoe veel lawaai een airco maakt, kan dat bij ons in de showroom horen”, aldus Kim Corten.