Nieuws Antwerpen Erevoorzitter VBO en medestichter ETAP Norbert Joris overleden

Erevoorzitter VBO en medestichter ETAP Norbert Joris overleden

Erevoorzitter VBO en medestichter ETAP Norbert Joris overleden

Norbert Joris overleed op 24 februari op 94-jarige leeftijd in Antwerpen. Hij was medestichter van ETAP in Malle en erevoorzitter van het VBO, Verbond van Belgische Ondernemingen. Daarnaast was Joris ook de uitvinder van de onzinkbare boot en het eerste prefab-huis. Norbert Joris had acht kinderen waaronder Christ’l Joris, huidig voorzitter van ETAP Lighting.

Norbert Joris werd in 1926 geboren in Borgerhout. In 1949 richtte hij ETAP op, samen met baron Philippe Gillèes de Pélichy. ETAP begon als servicebedrijf voor scheepsmotoren en transformatoren, maar werd later uitgebreid naar verlichtingstoestellen. Na de brand in de Innovation in Brussel in 1967 merkte hij de nood aan veilige noodverlichting.

In 1970 richtte Norbert Joris ETAP Yachting op. Hij produceerde boten gemaakt uit een met glasvezel versterkt polyester. Zo werd hij bekend over de hele wereld met zijn onzinkbare boten.

Norbert Joris was ook erevoorzitter van het VBO. Hij nam die functie op van 1992 tot en met 1993 nadat toenmalig VBO-voorzitter Urbain Devoldere in opspraak kwam in de Superclub-affaire. Zo was hij de eerste voorzitter met een kmo-achtergrond.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.