Nieuws Antwerpen ESPA-oorkonde en erepenning gaan naar…

ESPA-oorkonde en erepenning gaan naar…

ESPA-oorkonde en erepenning gaan naar…

vlnr Freddy Michiels, voorzitter ESPA, Maritieme Man van het Jaar Paul Valkeniers en Stephan Vanfraechem, managing director Alfaport

vlnr Freddy Michiels, voorzitter ESPA, Maritieme Man van het Jaar Paul Valkeniers en Stephan Vanfraechem, managing director Alfaport (foto Wilfried Deferme)

Foto: Wilfried Deferme

In aanwezigheid van een honderdtal genodigden werd Paul Valkeniers, afgevaardigd bestuurder van de Werkgeverscentrale van de Antwerpse haven (CEPA), dinsdagavond erkend als “Maritieme Man van het Jaar 2016”. De leden van ESPA (Vlaamse Vereniging van Maritieme en Logistieke Journalisten) verkozen Valkeniers omwille van de serene manier waarop hij CEPA  omgevormd heeft tot een performante dienstverlener voor de Havengemeenschap. De maritieme onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een erepenning die de god Scaldis voorstelt en de Scheldebron in Frans Vlaanderen. Stephan Vanfraechem, managing director Alfaport, sprak de laudatio uit.

Valkeniers wordt gewaardeerd voor de wijze waarop hij stapsgewijs met alle belangengroepen de arbeidsveiligheid in de haven heeft verhoogd. Ook looft men de manier waarop hij heeft bijgedragen tot de modernisering van de havenwerking en het bevorderen van de sociale rust in de haven, zelfs en vooral in tijden van grote uitdagingen zoals het dossier van de Europese ingebrekestelling.

Sinds een tiental jaren kent de haven op het gebied van veiligheid een sterke vooruitgang. Met een breed gedragen gemeenschappelijk veiligheidscharter streven CEPA, de Antwerpse havenbedrijven en –vakbonden sinds 2014 naar een veilige haven. Bedoeling is dodelijke ongevallen uit te sluiten en tegen 2020 het aantal arbeidsongevallen te halveren (in 2014 waren er dat nog ca 1 100) en de ernstgraad met 40% te reduceren.

“Een goede verkeersplanning op de terminals is heel belangrijk”, zegt Paul Valkeniers. “De meeste ongevallen gebeuren waar mensen en machines samenkomen. We moeten inzetten op scheiding van mensen en machines, een veilige en nette werkomgeving en een betere veiligheidscultuur.”

De Maritieme Award wordt sinds 1972 uitgereikt. Toenmalig havenschepen Leo Delwaide sr werd als eerste Maritieme Man van het Jaar uitgeroepen. Later viel deze onderscheiding te beurt aan o.m. Jean-Jacques Westerlund, Eliane Barones Achten, Eddy Baron Bruyninckx, Schepen Marc Van Peel, Fernand en Karine Huts, en Walter Van Mechelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.