Nieuws Antwerpen eTheRNA werkt samen met Nederlandse start-up aan nieuwe kankervaccins

eTheRNA werkt samen met Nederlandse start-up aan nieuwe kankervaccins

eTheRNA werkt samen met Nederlandse start-up aan nieuwe kankervaccins

NIEL – Biotechbedrijf eTheRNA, gevestigd op het Wetenschapspark UAntwerpen in Niel, en de Nederlandse start-up Frame Therapeutics uit Amsterdam hebben een samenwerkingsakkoord gesloten om onderzoek te voeren naar mRNA-kankervaccins die zich toespitsen op zogeheten immunogene neo-antigenen. Beide bedrijven hopen dat de samenwerking leidt tot een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van therapeutische kankervaccins.

Frame Therapeutics werkt als start-up aan een gepatenteerde aanpak voor immunotherapie tegen kanker, gebaseerd op analyse van het DNA en RNA van de tumor van een patiënt, om het beste vaccin te leveren tegen eigenschappen die specifiek zijn voor een bepaalde tumor. De immuunreactie tegen tumoren die wordt opgewekt door een vaccin dat op die manier tot stand is gebracht, kan volgens het bedrijf bijdragen aan belangrijke klinische voordelen voor patiënten met kanker.

Het Belgische eTheRNA is dan weer actief in het ontwikkelen van vaccins en immunotherapieën in de klinische fase. Het bedrijf ontwikkelde het TriMix-vaccinatietechnologieplatform. Onrechtstreeks zorgt dat er mee voor dat het immuunsysteem van het menselijk lichaam wordt gemobiliseerd en kankercellen worden aangevallen door een reactie van de afweercellen uit te lokken.

In het kader van de samenwerking zal Frame Therapeutics naar eigen zeggen vooral werken aan het identificeren van neo-antigenen, eiwitten die op tumorcellen maar niet op andere cellen te zien zijn, in specifieke tumortypes.

“We zien een natuurlijke fit met ons TriMix-platform”, zegt Steven Powell, ceo van eTheRNA. “We kijken ernaar uit om het klinische potentieel te bestuderen en een nieuw hoofdstuk in immunotherapie bij kanker te openen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.