Euronav Foto: belga.

Euronav geeft beheer van zijn schepen uit handen

De Antwerpse rederij Euronav zal haar olietankers in de toekomst laten beheren door een externe partij, Anglo-Eastern. Die laatste zal daarvoor de scheepsmanagementtak van Euronav overnemen, zo is dinsdag bekendgemaakt. Een honderdtal werknemers maakt mee de overstap.

Euronav heeft tot nu toe een eigen, interne afdeling die instaat voor het beheer van de schepen (waar ze naartoe varen, technische aspecten en bemanning regelen enzovoort). Dat is Euronav Ship Management Hellas (ESMH), een afdeling die in Griekenland is gevestigd. Die afdeling zal, na goedkeuring door de raad van toezicht van Euronav, overgenomen worden door Anglo-Eastern. Ook het toezicht op nieuwbouwschepen zit bij ESMH.

“Rederijen beheren hun schepen zelf, of laten die door een externe partij beheren”, legt Katrien Hennin, marketing- en communicatiedirecteur van Euronav, uit. “Anglo-Eastern is een specialist in scheepsbeheer. Het beheert al langer de schepen van CMB.TECH (een groene-energiebedrijf dat onlangs door Euronav werd overgenomen, red.)”, en het zal nu ook het beheer van de olietankers van Euronav overnemen.