Euronav 3 Een schip van Euronav. Foto: Euronav

Euronav neemt CMB.TECH over

De Antwerpse olietankerrederij Euronav heeft CMB.TECH officieel overgenomen. De overname, die al enkele weken bekend was, werd woensdag goedgekeurd tijdens een aandeelhoudersvergadering.

"We zijn verheugd met de formele goedkeuring", klinkt het in een persbericht. De overname is de nieuwste stap bij de beursgenoteerde rederij waarvan de Belgische redersfamilie Saverys de hoofdaandeelhouders is. De familie Saverys kocht recent, na onderhandelingen van bijna een jaar, de Noorse scheepsmagnaat John Frederiksen uit bij Euronav.

De Saveryssen controleren ook de Compagnie Maritime Belge (CMB). Het is via CMB dat de familie hoofdaandeelhouder is van Euronav. CMB.TECH is dan weer een dochterbedrijf van CMB dat zich specialiseert in onder andere scheepsmotoren op waterstof.

Voor CEO Alexander Saverys was het een logische stap om CMB.TECH te laten opgaan in Euronav. Op die manier kan hij nog beter inzetten op zijn strategie: de diversificatie van de vloot. Dat is volgens de CEO de beste garantie op een succesvolle toekomst binnen de 'groene' scheepvaartindustrie.

De aangekondigde naamsverandering van Euronav naar CMB.TECH moet door de aandeelhouders wel nog worden goedgekeurd in een later stadium. Omdat de familie Saverys meer dan de helft van de aandelen bezit, volgt er tussen midden februari en midden maart nog een verplicht uitkoopbod.