Nieuws Experten debateren in panelgesprek over openstaande vacatures in Waaslandhaven: “Opleiden is het nieuwe rekruteren”

Experten debateren in panelgesprek over openstaande vacatures in Waaslandhaven: “Opleiden is het nieuwe rekruteren”

Foto: MLSO

Experten debateren in panelgesprek over openstaande vacatures in Waaslandhaven: “Opleiden is het nieuwe rekruteren”

Bedrijfsleiders die actief zijn in de Waaslandhaven kwamen midden november samen om informatie uit te wisselen tijdens een panelgesprek met experten zoals Prof. Dr. Stijn Baert, econoom en arbeidsmarktspecialist. Zij deelden hun ervaringen in het rekruteren van werknemers, iets wat steeds moeilijker blijkt te zijn.

Twee keer per jaar komen de bedrijfsleiders samen om informatie uit te wisselen over actuele thema’s. In november organiseerde Vlaanderen en Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) een panelgesprek met onder andere Peter Van de Putte, Freddy Van Malderen, Jens De Wael en Prof. Dr. Stijn Baert.

Veel werkgevers herkennen het verhaal: verschillende openstaande vacatures raken vandaag moeilijk ingevuld of er zijn nauwelijks kandidaten. In het panelgesprek delen experten hun ervaring en manieren om het hoofd te bieden aan deze uitdaging.

BeNe Bilfinger stelt bijvoorbeeld 50 tot 60 stageplaatsen beschikbaar voor een 15-tal technische scholen. “Door jongeren een jaar lang op te leiden, creëer je een band en is de stap naar een job bij ons kleiner”, zegt HR-manager Jens De Wael. In samenwerking met VDAB biedt het bedrijf ook opleidingen aan voor werkzoekenden.

 

Jens, Peter, Freddy, Stijn. Foto: MLSO.

Directeur Maatschappij Linkerscheldoever (MLSO) Peter Van de Putte stelt dat de aatrekkelijke lonen een van de belangrijkste troeven zijn samen met de lokale recrutering van medewerkers. “Een shiftarbeider wordt ook veel minder geconfronteerd met de dagelijkse files.” Van de Putte voegt wel toe dat de bereikbaarheid met het openbaar vervoer niet optimaal is.

Om deze en andere knelpunten bij de aanwerving gerichter aan te pakken, belooft VDAB de dienstverlening richting havenbedrijven beter te maken. “Vanaf 2023 rollen we een gerichte dienstverlening uit die meer op maat is van de arbeidsmarktsituatie in havengebieden”, zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen.

Hij voegt toe over de werknemerskwestie dat werkgevers beter moeten kijken naar het aanwezige potentieel. “Als een medewerker met een opleiding kan doorgroeien binnen het bedrijf, moet hij daarop inzetten. Dan kun je voor aanwervingen eerder kijken naar instapjobs waar minder selectiecriteria van toepassing zijn. We merken dat die vacatures gemakkelijker zijn in te vullen.”

 

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.