Nieuws Extra dimensie: webinar toont voordelen van extended reality

Extra dimensie: webinar toont voordelen van extended reality

Extra dimensie: webinar toont voordelen van extended reality

Toepassingen zoals augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zijn heel nuttig voor verschillende industriële doeleinden. In coronatijden bieden ze een grote meerwaarde. Het is een misverstand dat je er veel kennis en stevige budgetten voor nodig hebt, ze besparen je net geld en tijd. Om die boodschap over te brengen, organiseert het onderzoekscentrum Flanders Make een gratis webinar over extended reality-oplossingen.

In het webinar duiden experts van Flanders Make de voordelen van drie vormen van extended reality: naast AR en VR ook het iets minder bekende mixed reality (MR). VR dompelt je helemaal onder in een virtuele wereld, terwijl AR alleen computergegeneerde elementen toevoegt aan de realiteit – zonder dat je kunt interageren met die digitale zaken. Mixed reality is, zoals de naam suggereert, een combinatie van de twee. Je zit bij MR nog wel in de echte wereld, maar er is interactie mogelijk met de virtuele toevoegingen.

De eerste presentatie in het webinar zal duidelijk maken hoe AR en MR nuttig zijn voor assistentie vanop afstand, orderpicking en het onderhoud van machines. “Een expert kan zo vanop afstand iemand stap voor stap nauw begeleiden bij een taak en projecties kunnen werknemers helpen bij het orderpicking door hen de weg te wijzen in de complexe omgeving van magazijnen”, zegt Diana Espinosa, projectleider bij Flanders Make. “Met deze technologie kun je ook vanop afstand de goede werking van machines evalueren, door bijvoorbeeld de temperatuur ervan te controleren.”

De tweede presentatie toont hoe digitale werkinstructies met AR operatoren kunnen ondersteunen bij het assembleren van producten, bijvoorbeeld door met geanimeerde objecten aan te geven welk onderdeel ze waar moeten plaatsen. Een andere expert van Flanders Make zal uitleggen hoe men met VR-simulaties van nieuwe werkcellen of machines ergonomische problemen voor operatoren kan identificeren en voorkomen nog voor de daadwerkelijke inrichting ervan op de werkvloer.

Minder fouten en kortere doorlooptijd

“Door de opkomst van productie met een klein volume maar een hoge variëteit, worden werknemers geconfronteerd met complexe taken en alsmaar wisselende omstandigheden”, zegt Espinosa. “Extended reality kan ingewikkelde en veranderende instructies vertalen in eenvoudige aanwijzingen in real time. Operatoren krijgen hierdoor op het juiste moment en op de juiste plaats alle nodige informatie aangereikt. Dit zorgt ervoor dat de kans op fouten afneemt en de doorlooptijd verkort.”

Met AR wordt het opleiden van werknemers in het algemeen een heel stuk gemakkelijker. De schaarse experten kunnen daarnaast efficiënter ingeschakeld worden bij het oplossen van problemen.

Misverstand

“Helaas zijn de mogelijkheden van extented reality nog onvoldoende bekend”, stelt Espinosa. “Bovendien leeft nog het idee dat je voor deze toepassingen hoe dan ook veel geld en technische kennis nodig hebt, maar dat is een misverstand. Veel van de praktische applicaties en benodigde basistechnologie, zoals smartglasses en tablets zijn heel erg toegankelijk voor bedrijven.”

In het webinar zullen de experts eveneens toelichting geven bij de Vlaamse proeftuin ‘AR/MR in labo- en procesomgevingen’. Ook de voordelen van extended reality voor andere sectoren, zoals scholen en ziekenhuizen, worden besproken.

Het webinar, met drie Engelstalige presentaties, vindt plaats op 28 januari. Het zal ongeveer een half uur duren. Nadien kunnen deelnemers nog een individuele sessie met een expert aanvragen, om zo op een later moment advies op maat te krijgen.

Het webinar is gratis, maar vooraf inschrijven is een must. Je vindt alle informatie hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.

 

 

Reageer op dit bericht

Sector

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.