buildup

Extra verdieping met streetart op Antwerps Theaterplein zet alternatieve bouwmethode in de kijker: “De constructie stond er op 2,5 week met minimale hinder voor iedereen”

ANTWERPEN - Het gebouw op de hoek van het Theaterplein en de Oudevaartsplaats in Antwerpen heeft er een nieuwen opvallende verdieping bij. En daar zit BuildUp voor iets tussen. Het bouwbedrijf uit Aarschot wil mensen zo bewustmaken van alternatieve bouwoplossingen op het woningtekort op te lossen.

BuildUp en dochterbedrijf beSteel zijn pioniers in offsite bouwen. De nieuwe verdieping van het Antwerpse gebouw is dan ook niet in Antwerpen gebouwd, maar in de BuildUp-fabriek. In de loop van de maand mei werd de verdieping naar Antwerpen getransporteerd en op het dak aan het Theaterplein geplaatst. Met het project wil het bouwbedrijf de alternatieve bouwmethode in de spotlight zetten.

“Staalframebouw biedt een antwoord op de twee grootste uitdagingen voor de bouwsector: voldoende nieuwe woningen bouwen en onze impact op de planeet radicaal verkleinen. Om de woningnood op te lossen en onze steden toch leefbaar te houden, zullen we veel meer dan vandaag verticaal moeten bouwen. Een opbouw in staalframe is een manier om dat heel snel en efficiënt te doen, zonder dat er open ruimte moet verdwijnen", zegt Hélène de Troostembergh, CEO van BuildUp.  "Het is bovendien een circulaire manier van bouwen, we kunnen de stalen constructie volledig hergebruiken. Door het bouwproces te verhuizen van de klassieke bouwwerf naar een fabrieksomgeving dringen we de CO2-uitstoot van nieuwe woningen drastisch terug. We hebben bijvoorbeeld amper bouwafval en ook maar één keer transport van en naar de werf."

Om nog meer aandacht naar de nieuwe verdieping te trekken, werd ze gehuld in een artistiek jasje. Daarvoor werkte BuildUp samen met grafisch designer Davi Giolo. “Zijn ontwerp slaat de brug tussen de uitdaging in de natuur waar dieren ook steeds naar een nieuwe habitat op zoek zijn enerzijds en de demografische uitdagingen waar een stad zoals Antwerpen voor staat anderzijds", aldus de Troostembergh.

Ook Jeff Van Damme, eigenaar van het gebouw aan het Theaterplein is tevreden met de extra verdieping. "Via de traditionele bouwmethode had het ons 3 maanden en heel wat hinder voor de huurders en buren gekost. Nu stond de constructie er op 2,5 week met minimale hinder voor iedereen. Bovendien kunnen wij dankzij deze snelle bouwtechniek, na de afwerkingsfase die wij zelf voor onze rekening nemen, heel snel starten met de verhuur van nieuwe Airbnb units op de extra verdieping", vertelt hij. "We zijn trots dat we met ons project kunnen bijdragen aan een duurzame stadsontwikkeling. En onze gasten zullen van een adembenemend uitzicht over de stad kunnen genieten."