ExxonMobil dan toch niet plat

exxon

ExxonMobil legt zijn raffinaderij in Antwerpen dan toch niet stil. De onderhandelingen met de vakbonden over de "toegenomen werkdruk" waren eerder vastgelopen. De vakbonden hadden daarom een stakingsaanzegging neergelegd. Een chemische fabriek van ExxonMobil in Zwijndrecht ligt al vele dagen plat. Door de datum voor de staking op te schuiven willen alle betrokken partijen het sociaal overleg een nieuwe kans geven.

Het stilleggen van de raffinaderij zou vergaande gevolgen gehad hebben voor de klanten, de onderaannemers en de leveranciers van ExxonMobil. Het gaat er ExxonMobil evenwel "vooral om dat het imago en de reputatie van de raffinaderij  zwaar beschadigd kunnen worden. Zeker op het moment dat men aan een zware investering werkt in de vernieuwing van de installaties."

De vakbonden eisen meer volk op de raffinaderij. De werkdruk zou te hoog zijn. De directie beloofde van haar kant 30 man extra maar de syndicale vertegenwoordigers vinden dat totaal onvoldoende.

Op 1 juni jl. werd een collectieve arbeidsovereenkomst voor de petroleumsector bereikt. Tot dusver kon evenwel geen overeenkomst op bedrijfsniveau worden afgesloten, "ondanks de continue dialoog met de vakbonden sinds begin december en de uitstekende arbeidsvoorwaarden voor de werknemers van de Antwerpse raffinaderij."

ExxonMobil ontving een stakingsaanzegging voor de raffinaderij, die in zou gaan op 24 december. Omdat de gesprekken niet tot overeenstemming hebben geleid werd alles in gereedheid gebracht om de raffinaderij gradueel en veilig stil te leggen per 24 december. Dit om de veiligheid van de mensen, de omgeving, het milieu en de installaties onder alle omstandigheden te kunnen garanderen. Veiligheid is ExxonMobil’s eerste prioriteit.

De aangekondigde staking op de raffinaderij volgt op de aanhoudende staking bij de chemische fabriek in Zwijndrecht, die begon op 11 december. Gesprekken hebben ook daar nog niet geleid tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De vakbonden ergeren er zich aan de "continue regelneverij van de kant van de directie." Ook zou de betekening van een nieuwe CAO nog mijlen veraf zijn.

De directie van ExxonMobil zegt "de sociale conflicten te betreuren maar blijvend vertrouwen te hebben in het proces van de sociale dialoog en open te staan voor verdere besprekingen met de vakbonden."

ExxonMobil voorziet de markt van brandstoffen en smeermiddelen onder de merken Esso en Mobil. De raffinaderij in Antwerpen heeft een productiecapaciteit van ongeveer 320.000 vaten per dag en is sinds 1953 in bedrijf.