failliet

Faillissementen breken opnieuw records, stijging met 124 procent in de provincie Antwerpen

In het eerste halfjaar van 2022 zijn in heel België 5.139 faillissementen uitgesproken. Het gaat om een stijging van 56,4 procent tegenover het eerste semester van vorig jaar, zo becijferde handelsinformatiekantoor Graydon. Vooral de toename in de provincie Antwerpen (+124%) is spectaculair.

De vele maatregelen die tijdens de coronacrisis werden genomen om bedrijven te beschermen, zijn ondertussen verleden tijd. Graydon waarschuwt daarom al langer voor een algemene faillissementenmalaise.

Fenomenale toename

De stijging was het afgelopen halfjaar het grootst in Vlaanderen: +72,4 procent tot 2.850 uitgesproken faillissementen. In Brussel steeg het aantal faillissementen met 67,8 procent tot 1.027 en in Wallonië was de toename een pak kleiner dan elders in het land. Het gaat er om 1.110 faillissementen na een toename met 18,1 procent.

In de provincie Antwerpen is de toename "ronduit fenomenaal", met een stijging van 124 procent tot een recordcijfer van 1.165 uitspraken in de eerste helft van het jaar. En dat is een teken aan de wand voor de rest van het land, zo waarschuwt Graydon. "Historisch bleek de provincie Antwerpen steeds opnieuw de voorloper met betrekking tot faillissementsevoluties."

In het eerste semester kregen vooral de bouwbedrijven ervan langs met 1.011 faillissementen, gevolgd door de horeca (845). In de transportsector is met 328 faillissementen het record uit 2013 gebroken.

Negende maand op rij

Alleen in juni liepen 1.047 Belgische ondernemingen op de klippen, of 62,2 procent meer dan twaalf maanden eerder. Het gaat om de negende maand op rij met een toename. "De stijging van de maand juni is de sterkste tot nog toe", merkt Graydon op. "Daar waar we in oktober nog gewag maakten van een beperkte aanwas, zien we de stijging maand na maand - op april 2022 na - versterkt."

In Vlaanderen was de stijging het sterkst in de zesde maand van het jaar. Het gaat om een toename met 89 procent tot 618 uitspraken. Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg tekenen maandrecords op. In juni kwamen in totaal 1.481 jobs op de tocht te staan na een faillissementsuitspraak, waarvan 737 in Vlaanderen.