Nieuws Antwerpen Fairtrade- en biogroothandel uit Schoten failliet verklaard: curator zoekt overnemer

Fairtrade- en biogroothandel uit Schoten failliet verklaard: curator zoekt overnemer

Noble House Foto: JAA.

Fairtrade- en biogroothandel uit Schoten failliet verklaard: curator zoekt overnemer

SCHOTEN – Noble House, de Schotense pionier in biologische voedings- en verzorgingsproducten, is door de Antwerpse ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Negen voltijdse werknemers verliezen hun baan. Curator Robin Tavernier hoopt een overnemer te vinden door het bedrijf dat onder meer bronwater uit de Spaanse Pyreneeën invoerde.

Noble House werd in 1990 opgericht door Bart Maes en Chantal Voets. Zij geloofden in het gedachtegoed van Hippocrates ‘voeding als medicijn’, omdat gezonde voeding staat voor een gezond lichaam en een gezonde geest. De groothandelaar van natuurlijke en biologische voeding voerde producten in vanuit de hele wereld en had zijn hoofdkwartier op de Brechtsebaan in Schoten.

 

Stichters Bart Maes en Chantal Voets in 2015
Stichters Bart Maes en Chantal Voets in 2015. Foto: JAA.

Biologische voeding als essentie van gezondheid met respect voor natuur, dier en mens was de rode draad die de merken onder Noble House met elkaar verbond. Bekend merken zijn Amanprana, Amanprana, Bambu@ Salz, Pineo, Kokovita en Cocoslove waaronder tal van oliën, kruiden en theesoorten verkocht werden. Bijzonder is Pineo. Dat laatste natuurlijk gefilterd bronwater importeerde Noble House zelfs uit de Spaanse Pyreneeën.

De laatste tijd kiezen echter steeds minder mensen nog voor biologische producten. Te duur, onzekere tijden, goedkopere alternatieven, er zijn tal van verklaringen voor het krimpen van de markt. Er wordt gesproken van een daling met 16%. Ook Noble House werd daar nu het slachtoffer van. Het bedrijf legt de boeken neer en curator Robin Tavernier zoekt, via de Lokerse online makelaar Vavato, een overnemer voor het handelsfonds en de voorraad.

Pineo, noble house
Pineo-water uit de Spaanse Pyreneeën. Foto: JAA

Zware verliezen

In zijn topjaren floreerde de handel van biologische voeding. Met meer dan 2.500 m² opslag en productiecapaciteit en meer dan veertig arbeidskrachten in dienst, was Noble House lange tijd een vaste waarde in de sector. Vaak kwam het bedrijf meer dan revolutionair uit de hoek met vernieuwende producten en technieken op de biomarkt.

Het ging echter bergaf met het bedrijf en de sector. Het personeelsbestand nam samen met de omzetcijfers sterke dalingen in het afgelopen jaar. In het boekjaar 2021-2022 draaide Noble House nog 350.000 euro verlies.

Noble House
Foto: JAA.

Redding

Naar aanleiding van het faillissement mandateerde de curatele Vavato om de zoektocht te starten naar een kandidaat-overnemer voor de productie- en verpakkingssite met grote (koel)opslagcapaciteit en ingerichte kantoren in Schoten. Een snelle doorstart kan héél wat banen redden. Bovendien bezit Noble House nog een aanzienlijke voorraad van eigen fabricaten die gelet de vervaldatum van het product snel dienen te worden doorgezet. Een snelle schakeling kan volgens de curator essentieel zijn voor de mogelijke redding.

Ook zusterbedrijf Anandashopping , bekend voor zijn online webwinkel Amanvida.eu is getroffen. Naast toeleverancier van de Noble House-producten, was dit een direct verkoopskanaal naar de klant. Alanvida is een referentie in de online verkoop van diezelfde biologische voeding, cosmetica, voedingssupplementen en vitames. Ook hier is de curatele op zoek naar een kandidaat-overnemer voor de uitbating van de webshop en aanzienlijke voorraad producten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.