twee-beelden (60)

Federale regering bereikt akkoord over taks op fossiele bedrijfswagens

De federale regering heeft maandagavond laat een akkoord bereikt over het voordeel alle aard voor bedrijfswagens. Er komt geen stijging van de kostprijs voor bedrijfswagens met verbrandingsmotoren, meldt het kabinet van premier Alexander De Croo. Al enkele weken werd naar een oplossing gezocht om een mogelijk forse stijging van de belastingen op fossiele bedrijfswagens te vermijden. De regering klopte ook vier andere maatregelen af.

Zo komt er ook een verhoging van het jaarplafond van de fietsvergoeding en wordt de inflatie voor treinabonnementen die voor 56 procent door de werkgevers worden terugbetaald niet doorgerekend. Nog twee andere dossiers werden aan het bedrijfswagensdossier gekoppeld, en ook daarover bereikte de regering een akkoord. Zo komt er een antifraudeplan zonder een antimisbruikbepaling en komt er in de verhuis-, vleesindustrie- en bouwsector overleg met de sociale partners over de strijd tegen sociale dumping.

Wie zijn of haar bedrijfswagen ook privé gebruikt, betaalt belastingen op het 'voordeel alle aard', dat elk jaar herberekend wordt. Het bedrag hangt onder meer af van de CO2-uitstoot van de wagen, en net daar knelde het schoentje. Werknemers met een bedrijfswagen op diesel of benzine riskeerden mogelijk tot 20 procent meer te moeten betalen dan in 2023 omdat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw ingeschreven wagens - vaak elektrische modellen - sterk is gedaald.

Minister van Financën Vincent Van Peteghem (CD&V) had een oplossing uitgewerkt om de stijging te milderen, maar het kernkabinet van de federale regering raakte het daar al weken niet over eens. Zolang Van Peteghem geen nieuw Koninklijk Besluit met CO2-referentiewaarden voor de berekening van de voordelen alle aard had neergelegd, bleven de tarieven gewoon dezelfde als vorig jaar. Verder werden ook nog andere maatregelen afgeklopt.