Nieuws FIT lanceert het Starterspakket Internationalisering: 5 vaak gestelde vragen

FIT lanceert het Starterspakket Internationalisering: 5 vaak gestelde vragen

FIT lanceert het Starterspakket Internationalisering: 5 vaak gestelde vragen

Jouw horizon verruimen? Logisch dat je er wat koudwatervrees bij voelt in deze onzekere tijden. Om jou dat extra zetje te geven, lanceert Flanders Investment & Trade (FIT) daarom het Starterspakket Internationalisering. Wil je met jouw innovatieve producten of diensten kansen verzilveren in het buitenland en ontving je nog nooit eerder een FIT-subsidie? Lees dan zeker deze FAQ.

Vorig jaar sprak Vlaams minister-president Jan Jambon zijn engagement uit om in 2021 een vervolg te breien aan de coronasteunmaatregelen voor internationalisering. Met deze nieuwe oproep voor het Starterspakket Internationalisering voegt de Vlaamse regering nu de daad bij het woord.

Voor wie is dit steunpakket bedoeld?

  • Voor Vlaamse kmo’s: jouw onderneming voldoet aan de Europese basisdefinitie van een kmo, beschikt over een Belgisch ondernemingsnummer en heeft een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest.
  • Voor startende exporteurs: FIT mikt vooral op bedrijven met innovatieve producten en diensten die aan het begin staan van hun internationaliseringsproces. Het criterium: nooit eerder ontving je bedrijf een FIT-subsidie.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De eenmalige forfaitaire subsidie bedraagt 7.000 euro. Let wel: je mag voor hetzelfde project geen andere financiële tegemoetkoming ontvangen van een internationale, federale, gewestelijke, regionale of lokale overheid.

Wanneer dien ik mijn aanvraag in?

Je kan jouw projectdossier indienen van 15 maart tot en met 22 april 2021. Maar wacht niet te lang, want het aantal steunpakketten is beperkt tot 150. Indien de aanvraaglimiet al vóór deze einddatum bereikt is, dan maakt FIT dit bekend via zijn online communicatiekanalen.

Hoe verloopt de selectie van de aanvragen?

Een selectiecommissie beoordeelt de ingediende dossiers aan de hand van een wegings- en scoretabel. De specifieke beoordelingscriteria worden tijdens de oproep meegedeeld. Word je geselecteerd? Dan betaalt FIT je de subsidie uiterlijk 60 kalenderdagen na de goedkeuringsdatum uit.

Moet ik achteraf bewijzen leveren?

Ten laatste 9 maanden na goedkeuring van de aanvraag moet je schriftelijk verslag uitbrengen aan FIT over jouw project. Ook moet je facturen en eventuele andere bewijsstukken kunnen voorleggen om aan te tonen dat het project weldegelijk gerealiseerd werd.

Heb je een vraag over deze subsidiemaatregelen of over het indienen van jouw dossier? Flanders Investment & Trade helpt je graag verder. 

Flanders Investment & Trade (FIT) is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.