llnojd8x

Flipperen, bowlen of spelletje Pac-Man na de film: grootste arcadehal van Europa opent binnenkort in Antwerpen

De Nederlandse keten Gamestate opent op vrijdag 27 oktober in het centrum van Antwerpen zijn grootste vestiging ooit. Er komen tien bowlingbanen, verschillende flipperkasten, een ruimte voor airhockey en meer dan 25 andere games, waaronder klassiekers zoals Pac-Man en Mario Kart. Oprichter en zaakvoerder Roel Veltmeijer (40) wil haast maken met de uitbreiding van Gamestate in Europa. “Ik heb hiv, de ziekte die aids kan veroorzaken”, zegt hij. “Mijn verouderingsproces gaat sneller, waardoor ik ook sneller wil genieten van het leven na mijn carrière.”

Tien bowlingbanen, tal van flipperkasten, een ruimte voor airhockey en meer dan 25 andere games, waaronder klassiekers zoals Pac-Man en Mario Kart. Die vind je vanaf 27 oktober op de gelijkvloerse en de kelderverdieping van het gebouw waar ook bioscoop UGC zit.

De Nederlandse keten Gamestate gaat zich vestigen in het centrum van Antwerpen, vlak bij de De Keyserlei. “Die vestiging zal 2.500 vierkante meter tellen. Dat is dubbel zo groot als de Gamestate in Berlijn, die tot hiertoe onze grootste vestiging was”, zegt zaakvoerder Roel Veltmeijer. “Antwerpen wordt onze veertiende vestiging, en de eerste in Vlaanderen. Vanaf midden november zijn we ook te vinden op de Korenmarkt in Gent.”

Gamestate is nu ook al aanwezig in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en Bratislava in Slovakije, maar al die speelparadijzen zijn Kleine Duimpjes in vergelijking met de reus die in Antwerpen wordt neergepoot.

Waarom krijgt Antwerpen de grootste? “Het is eerlijk gezegd puur geluk”, zegt Roel Veltmeijer. “We zoeken naar hele grote locaties in het centrum van grote steden in Europa, maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. In Antwerpen is de ruimte er wel, en kunnen we naast onze klassieke games ook tien bowlingbanen openen. Je zal er veel meer kunnen doen dan het klassieke bowlingspel alleen. Via ledstrips met sensoren kan je bijvoorbeeld allerlei manoeuvres met de bowlingbal doen, om effectballen te creëren.”

Minderjarigen niet welkom zonder begeleiding

Er komt ook een cocktailbar aan de bowlingbaan, en er zullen hapjes te verkrijgen zijn. “Ons doelpubliek zijn mensen van 18 tot 35 jaar”, zegt Roel Veltmeijer. “Die leeftijdscategorie maakt 80% van ons klantenbestand uit. We trekken evenveel mannen als vrouwen aan. Meestal zijn het vriendengroepen die bij ons langskomen, en op woensdagnamiddag en zondag ook gezinnen met kinderen. Maar wie jonger is dan 18 jaar, mag onze vestigingen niet binnen zonder begeleiding van een volwassene. Vroeger merkten we dat ouders die gingen winkelen eerst hun kinderen bij ons afzetten. Dat is niet de bedoeling. Wij zijn geen kinderopvang.”

Actie tegen gokverslaving

Gamestate zal in Antwerpen dertig mensen met een vast contract tewerkstellen. Sommigen van hen zullen voltijds in dienst zijn, anderen niet. Elk personeelslid krijgt een opleiding om gokverslaafde klanten te herkennen.

“Als we merken dat iemand niet meer voor het plezier komt en naar onze mening te veel geld uitgeeft, zullen we die persoon een halt toeroepen en in het uiterste geval uit onze zaak weren”, zegt Roel Veltmeijer. “We zijn dus heel alert voor verslavingsverschijnselen, al hebben we in onze vestigingen nog nooit met gokverslaving te maken gehad. Dat komt omdat je geen geld kunt winnen met onze spelen. Je kunt wel tickets winnen. Als je er genoeg hebt, kan je die omruilen voor een gadget. Vaak is dat gadget een merchandise van Gamestate, zoals een bal of een barbie. Bij onze hoofdprijzen zitten een smartwatch en een playstation.”

Roel Veltmeijer verwacht veel van de vestiging in Antwerpen. “Zeker omdat we in het centrum zitten en in hetzelfde gebouw als de cinema zijn gevestigd. Wie zich wil ontspannen, kan een avondje film dus combineren met een avondje gamen”, zegt Roel. “We hebben veel gemeen met de cinema. Vandaag kan je evengoed thuis naar een film kijken door die te streamen, en je kunt evengoed thuis een spelletje spelen. Maar het is ook leuk om er een sociale belevenis van te maken, en je plezier met vrienden te delen. Die gezamenlijke beleving is een van de belangrijke redenen voor ons succes.”

Hiv-besmetting

Roel wil zijn keten nog verder laten groeien. “Er zijn nog veel grote steden waar we niet aanwezig zijn, dus er is nog van alles te doen. Ik wil dat het vooruitgaat”, zegt hij. De Nederlandse ondernemer heeft een heel eigen reden voor zoveel haast: hij is besmet met het hiv-virus, dat kan leiden tot de ziekte aids. “Zolang ik mijn medicatie goed neem, is mijn levensverwachting ongeveer dezelfde als mensen zonder hiv”, zegt Roel. “Maar door hiv gaat mijn verouderingsproces wel sneller. Door mijn infectie heb ik meer risico’s op andere ziektes. Ik voel dus de nood om nu snel mijn bedrijf uit te breiden, zodat ik sneller kan genieten van het leven na mijn carrière.”