Nieuws Antwerpen Fluxys wil ammoniakterminal bouwen in Antwerpen

Fluxys wil ammoniakterminal bouwen in Antwerpen

Foto Belga

Fluxys wil ammoniakterminal bouwen in Antwerpen

ANTWERPEN – Fluxys wil in de haven van Antwerpen een terminal bouwen voor de invoer van groene ammoniak. Dat maakt de Belgische gasnetbeheerder woensdag bekend. Het zou om een investering van “honderden miljoenen” euro’s gaan.

Ter vervanging van fossiele brandstoffen wordt onder meer naar ammoniak gekeken. Zon- en windenergie kan worden gebruikt om waterstof te maken en die vervolgens te combineren met stikstof uit de lucht om ammoniak te krijgen. Die groene ammoniak kan worden geproduceerd in gebieden met een overvloed aan zon en wind en vervolgens naar elders worden getransporteerd.

Fluxys wil van België een in- en doorvoerplatform van groene ammoniak maken in Europa door een ammoniakterminal te bouwen in de Antwerpse haven. Het slaat daarvoor de handen in elkaar met de logistieke experten Advario en Stolthaven. De terminal zou in opslag en transport via spoor, weg, schip of leidingen rechtstreeks naar bedrijven kunnen voorzien. Een bijkomende installatie zou de ammoniak ook weer kunnen omzetten in waterstof.

Een definitieve beslissing over de terminal zou “in de komende maanden” vallen, zegt een woordvoerder van Fluxys. De bedrijven mikken op 2027 om hem operationeel te krijgen. Het zou gaan om een investering van “honderden miljoenen” euro’s.

Ammoniak is wegens de hogere energiedichtheid efficiënter en goedkoper om in grote volumes op te slaan en te transporteren dan waterstof. Schepen kunnen de chemische verbinding ook rechtstreeks als brandstof gebruiken.

“Bovendien kan de molecule weer worden omgezet in groene waterstof, die op zijn beurt turbines, brandstofcellen en motoren kan aandrijven zonder rechtstreekse CO2-uitstoot”, aldus Fluxys.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.