Ter vervanging van fossiele brandstoffen wordt onder meer naar ammoniak gekeken. Zon- en windenergie kan worden gebruikt om waterstof te maken en die vervolgens te combineren met stikstof uit de lucht om ammoniak te krijgen. Die groene ammoniak kan worden geproduceerd in gebieden met een overvloed aan zon en wind en vervolgens naar elders worden getransporteerd.
Fluxys wil van België een in- en doorvoerplatform van groene ammoniak maken in Europa door een ammoniakterminal te bouwen in de Antwerpse haven. Het slaat daarvoor de handen in elkaar met de logistieke experten Advario en Stolthaven. De terminal zou in opslag en transport via spoor, weg, schip of leidingen rechtstreeks naar bedrijven kunnen voorzien. Een bijkomende installatie zou de ammoniak ook weer kunnen omzetten in waterstof.
Een definitieve beslissing over de terminal zou “in de komende maanden” vallen, zegt een woordvoerder van Fluxys. De bedrijven mikken op 2027 om hem operationeel te krijgen. Het zou gaan om een investering van “honderden miljoenen” euro’s.
Ammoniak is wegens de hogere energiedichtheid efficiënter en goedkoper om in grote volumes op te slaan en te transporteren dan waterstof. Schepen kunnen de chemische verbinding ook rechtstreeks als brandstof gebruiken.
“Bovendien kan de molecule weer worden omgezet in groene waterstof, die op zijn beurt turbines, brandstofcellen en motoren kan aandrijven zonder rechtstreekse CO2-uitstoot”, aldus Fluxys.