Nieuws Forse daling van aantal klachten over webshops

Forse daling van aantal klachten over webshops

Foto Getty Images

Forse daling van aantal klachten over webshops

In 2021 heeft de economische inspectie 14.370 klachten over webshops ontvangen. Dat zijn er 23 procent minder dan de 18.630 klachten het jaar voordien. Met 8.032 klachten (of 55,9 procent) gaat het merendeel van de ontvangen klachten afgelopen jaar over buitenlandse webshops. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld).

Volgens Van Rompuy heeft de evolutie vooral te maken met de e-commerce. Die kende in 2020 een enorme boost door de coronacrisis, wat zich ook vertaalde in een sterke stijging van het aantal klachten over webshops.

“Het afgelopen jaar zien we evenwel een flinke daling. Dat heeft vooral te maken met een normalisering van het commerciële leven. Toch merken we dat het aantal klachten nog steeds hoger ligt dan in de periode voor corona. Toen lag het jaarlijkse gemiddelde op 8.524.”

Recordaantal controles

Uit de cijfers blijkt ook dat de economische inspectie vorig jaar 6.436 controles heeft uitgevoerd op eigen initiatief. Een record, zo klinkt het. In 2020 was er nog sprake van 2.974 controles. Opvallend is dat bijna altijd gaat om controles bij binnenlandse webshops. “Dat is des te opmerkelijker als we zien dat de ontvangen klachten vooral over die buitenlandse webshops gaan”, aldus Van Rompuy.

“De economische inspectie kan niet rechtstreeks optreden bij webshops die in het buitenland gevestigd zijn. Gezien de huidige trend lijkt het aangewezen de afspraken hieromtrent te laten herbekijken.”

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.