BlueChem 2 Het BlueChem team.

Franse start-up opent proeflabo in chemie-incubator BlueChem om CO2 in textielvezels om te zetten

De Franse start-up Fairbrics heeft in Antwerpen een proeflabo in gebruik genomen dat opgevangen CO2 kan omzetten in textielvezels (polyester) of andere grondstoffen die gebruikt worden in verpakkingen of auto-onderdelen. Dat meldt BlueChem in een persbericht, de incubator die zich toespitst op duurzame chemie.

Het proeflabo moet vooral de "beloftevolle technologie" demonstreren. Op lange termijn kan het labo opgeschaald worden naar industrieel niveau. Fairbrics werd in 2019 in Parijs opgericht en ontwikkelde de voorbije jaren een procedé om afgevangen CO2 om te zetten in grondstoffen voor textiel, verpakkingen en de automobielsector. Het bedrijf hanteert daarvoor een circulair productieproces op basis van moleculaire chemie.

"Na enkele jaren intensief onderzoek in Frankrijk zetten we nu een belangrijke volgende stap door hier in Antwerpen onze technologie verder op te schalen", zegt CEO Benoît Illy. "In het proeflabo zullen we prototypes testen en op punt stellen om onze innovatie kosteneffectief en industrieel toepasbaar te maken."

BlueChem is de eerste incubator in België die zich specifiek toespitst op duurzame chemie. Het bedrijf werkt samen met de industriële sector, de overheid en kennisinstellingen. Samen hebben ze de ambitie om innovaties van start-ups en groeibedrijven actief in chemie en circulaire economie te helpen doorgroeien tot op industriële schaal. Zo willen ze de chemiesector in Vlaanderen verder versterken. De incubator opende in mei 2020 en biedt gespecialiseerde labo-infrastructuur, kantoorruimte en een uitgebreide dienstverlening.