Kasteel Hof ter Linden Edegem Kasteel Hof ter Linden is één van de mogelijke locaties. Foto: Fubo

Fubo organiseert uitvaarten op unieke plaatsen: “Het kan in een kasteel, of pakweg in Kinepolis voor filmliefhebbers”

ANTWERPEN - De Antwerpse ondernemer Sascha Goldstein (27) heeft een boekingsplatform ontwikkeld dat de organisatie van een uitvaart vlotter moet laten verlopen. Uitvaartondernemers kunnen via Fubo rechtstreeks een locatie boeken voor een plechtigheid en rouwmaaltijd. Maar niet zomaar eender welke locatie. Speciale plekken die iets voor de overledene betekenen. Zo behoren onder meer Kinepolis, theater Triarte en De Serre tot de unieke settings.

Sascha werkt vandaag als beleidsmedewerker in het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen, maar voordien werkte hij enkele jaren als begrafenisondernemer. Sascha broedt al even op het plan om de ietwat oubollige uitvaartsector te gaan vernieuwen. En dat plan heeft met het online platform Fubo vorm gekregen. “Elke begrafenis is anders, maar de locaties zijn veelal dezelfde, een aula, een kerk, of de zoveelste troosteloze parochiezaal in de plaatselijke gemeente. Plaatsen die niets zeggen over de overledene in kwestie. Wat deed die mens graag? Wat was zijn of haar passie? Dat kan je in een normale kerk moeilijk weergeven. Ik wil de uitvaartplechtigheden een persoonlijke touch geven”, vertelt Sascha.

Unieke locaties

En die persoonlijke invulling vond Sacha terug bij de meest uiteenlopende plaatsen. “Veel mensen stelden mij de vraag of er geen alternatieven beschikbaar waren, maar dat was meestal niet het geval. En dus ben ik op onderzoek uitgegaan naar welke mooie zalen hier in de stad hun deuren wouden openzetten. Tot mijn grote verbazing reageerden heel wat instellingen laaiend enthousiast op mijn voorstel om daar een uitvaart of koffietafel te laten doorgaan”, zegt Sascha.

“De Kinepolis in Antwerpen is om te beginnen een hele leuke optie. Er zijn sowieso wel wat mensen die in hun leven verzot waren van films te bekijken in de bioscoop, dan is een cinemacomplex als deze daar ideaal voor. De familieleden voelen dan als het ware de aanwezigheid van de overledene Dat is natuurlijk waarvoor je het doet. Dat maakt zo’n dienst, die meestal maar een triestige bedoeling is, toch nog een beetje mooi. Of een evenementenlocatie zoals ‘De Serre’ in het hartje van Antwerpen biedt ook heel wat mogelijkheden voor een intieme uitvaart of de bijbehorende rouwmaaltijd.”

 

Het oog wil ook wat

Het visuele aspect blijkt een cruciale factor om succes te garanderen. “Zowel voor de begrafenisondernemer als de klant is het erg belangrijk om kwalitatieve foto’s te kunnen tonen”, legt Sascha uit. “Daarop kunnen mensen heel duidelijk zien hoe de zaal eruit ziet en wat ze kunnen verwachten: hoe groot is de ruimte? Hoeveel personen kunnen er plaats nemen? Vandaag de dag is het bijvoorbeeld altijd vervelend wanneer mensen ergens vanachter in het lokaal moeten gaan rechtstaan omdat er te weinig plaats is.”

 

 

“Daarnaast krijgen de mensen een goed beeld van de setting, van wat er allemaal aanwezig is qua faciliteiten. Denk maar aan licht en geluid, muziekinstallatie, beamer, … Allemaal zaken die essentieel zijn om een uitvaartplechtigheid te organiseren. Het geeft de mensen veel gemoedsrust als alle benodigdheden op voorhand aanwezig zijn en ze hier niet zelf voor moeten zorgen.”

Fubo staat weliswaar nog maar in haar kinderschoenen, dus het aanbod is momenteel nog eerder beperkt. “Suggesties van mensen zijn altijd welkom! Hoe meer unieke locaties we kunnen aanbieden, hoe beter”, aldus Sascha.

Meer info op www.fubo.be