Schepen Helmut Jaspers en Kris van Dorst van Unizo bij Dori’s Pocké Bowl. Foto: gemeente Essen.

Gemeente Essen en Unizo stimuleren inwoners om te ‘winkelhieren’

ESSEN -Nog tot en met 30 juni zet de gemeente, in samenwerking met Unizo, de Essenaar aan om met de fiets of te voet naar de winkel te gaan. Wie dat doet, spaart stempels en maakt kans op mooie prijzen.

Schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit) en Kris Van Dorst (Unizo) gaven het startschot van de campagne bij het nieuwe afhaalrestaurant Dori’s poké bowl in de Stationsstraat. Voor schepen Helmut Jaspers is de fiets een logische keuze: “Het is het beste vervoermiddel om te winkelen in de buurt. Het is beter voor het milieu, je eigen gezondheid én je bespaart tijd en geld: geen file, geen dure brandstof tanken, of een parkeerplaats zoeken.”

Met de ‘Gerinkel naar de Winkel’-campagne zetten Essen en Unizo in op de leefbaarheid van Essen. “Unizo Essen ondersteunt deze actie omdat lokaal winkelen zuurstof pompt in onze bedrijven en de sociale contacten doet floreren. Winkelhieren te voet of met de fiets is goed voor iedereen”, benadrukt Van Dorst.

Afvalarm winkelen

De campagne zet dit keer extra in op afvalarm winkelen. Schepen Jaspers legt uit: “We stimuleren Essenaren om eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Denk aan een herbruikbare tas, potjes voor charcuterie of zakjes voor groenten of brood. De zaken waar je met eigen verpakking terecht kan, herken je aan de affiche. Deze klanten verdienen een extra stempel. In het prijzenpakket zitten trouwens heel wat prijzen om afvalvrij te blijven winkelen na de campagne.”

De campagne overschrijdt overigens de gemeentegrenzen, want ook in Kalmthout en Wuustwezel kunnen Essenaren stempels sparen. Een volle spaarkaart indienen kan bij een van de deelnemende handelaars.