IMG_0789 Bij groen licht is de luchtkwaliteit in orde.

Gerecycleerde botervlootjes waken over luchtkwaliteit in klassen

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Connectum uit Wuustwezel ontwikkelden in samenwerking met Fost Plus een CO2-meter in de vorm van een huisje voor lagere scholen. De huisjes zijn gemaakt van gerecycleerd polypropyleen (PP) uit de Nieuwe Blauwe Zak. Het gerecycleerde materiaal van onder meer botervlootjes en plastic potjes krijgt zo een nieuw leven.

Het voldoende ventileren van drukke ruimtes zoals klaslokalen is een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen het COVID-19 en andere virussen. De CO2-meter van VITO, Connectum en Fost Plus sensibiliseert op een laagdrempelige manier leerlingen en leerkrachten voor het belang van een goede luchtkwaliteit. Kleurt het huisje groen, dan is de ventilatie in orde. Bij oranje of rood is het tijd om het raam open te zetten en de klas extra te verluchten.

Gerecycleerde materialen

Connectum is een productiebedrijf uit Wuustwezel. Vooral bekend van de “Clics” bouwblokken, werken zij vandaag in co-creatie met kennisinstellingen en andere partners aan unieke producten die minder grondstoffen gebruiken en zo de druk op onze planeet verlichten. In samenwerking met VITO, die de technologie ontwikkelde, produceren ze een CO2-meter van gerecycleerd plastic. Fost Plus levert daarvoor het gerecycleerde materiaal, recht uit de Nieuwe Blauwe Zak.

“Het is belangrijk om de materialenkringloop te sluiten. Door gerecycleerd materiaal te gebruiken, beschermen we onze natuurlijke hulpbronnen en dragen we zorg voor onze leefomgeving. Dat de CO2-huisjes gemaakt worden van gerecycleerd materiaal uit de Nieuwe Blauwe Zak is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Het maakt het recyclageproces heel concreet opdat iedereen nog meer gemotiveerd raakt om verpakkingen correct te sorteren”, vertelt Mik Van Gaever, COO van Fost Plus.

Fost Plus stelt ruim 2.000 CO2-meters ter beschikking aan klassen die vanaf januari 2022 intekenen op een educatieve workshops (LABO – Leren Afval Beheren op School).