Oro Nera Gert maakt zijn mocktails, ijsthee en limonade zelf. Foto: nd

Gert (44) opent koffiezaak Oro Nera waar je ook tapas kan eten: “Ik werk zo veel mogelijk met huisgemaakte producten”

Gert Van der Borght (44) uit Berlaar-Heikant lanceerde in 2020 zijn eigen limonademerk Merkaa. Dat avontuur smaakte naar meer en in april opende hij Ora Nera op de Oude Koornmarkt. Naast een kop dampende koffie kan je er ook onder andere voor tapas terecht.

Het concept van Oro Nera draait vooral om huisgemaakte producten. “Ik probeer om zo veel mogelijk zelf te bereiden”, legt Gert uit. “Zo maak ik zelfgemaakte limonades, ijsthee, koffiesiropen, bananenbrood, mocktails, granola, soep… en nog veel meer. Daarnaast serveren we ook tapas met zelfbereide sauzen.”

Gert legt de lat hoog en houdt van lekker eten en drinken. “Ik heb ongelooflijk veel tijd gestoken in de selectie van mijn producten. Zo had ik keuze uit meer dan honderd soorten olijven. Ik heb ze allemaal geproefd om de beste te selecteren. Als je geld uitgeeft voor eten en drinken, moet het ook echt goed zijn”, vindt hij.

Eigen koffiezaak

De droom om een eigen koffiezaak te openen, ontstond bij Gert enkele jaren geleden. “Ik heb al van alles geprobeerd”, vervolgd Gert zijn verhaal. “Ik begon met het maken van ijsthee en het brouwen van bier. Daarna heb ik in 2020 mijn huisgemaakte limonademerk Merkaa gelanceerd. Maar er ontbrak nog iets, en dat was koffie. Daarom heb ik enkele jaren geleden een opleiding gevolgd tot koffiebrander en barista. Vanaf de eerste les wist ik dat ik een eigen zaak wilde openen.”

Foto: nd

Maar zijn eigen koffie branden doet Gert voorlopig nog niet. “Het is een grote investering, vraagt veel tijd en je hebt voldoende plaats nodig voor zo’n installatie. Maar mijn docent van de opleiding heeft zijn eigen koffiebranderij in Genk genaamd Rebl Coffee. Die koffie vond ik zo lekker, dat ik zijn gebrande bonen gebruik.”

Oude Koornmarkt

Na de opleiding stond Gert te popelen om zelf de handen uit de mouwen te steken en een eigen zaak te openen op de Oude Koornmarkt 40 in het historische centrum van Antwerpen. “Na een uitgebreide zoektocht naar het juiste pand, stuitte ik per toeval op deze locatie . Ik ben dezelfde dag nog gaan kijken en de volgende dag was de beslissing om hier mijn zaak te openen, genomen. Daardoor pendel ik wel tussen Berlaar en Antwerpen, maar die 45 minuten zijn voor mij een moment van rust”, glimlacht hij.

Gert voor zijn zaak op de Oude Koornmarkt. Foto: nd

Oro Nero is Italiaans voor zwart goud. “Het was een uitdaging om een goede naam te vinden. Uiteindelijk kwam ik uit bij zwart goud. Toen ben ik gaan zoeken naar verschillende vertalingen, en zo kwam ik uit bij het Italiaans. In principe zou het ‘nero’ moeten zijn, maar ‘nera’ is vrouwelijk en klonk voor mij beter. De naam past ook bij het concept: koffie en veel zwarte elementen met gouden details zoals het bestek.”

Felixarchief

Voordat Gert de switch maakte naar de horecasector, werkte hij vijf jaar voor de stad Antwerpen. “Zo heb ik onder andere drie jaar voor Werkhaven gewerkt en een jaar bij het Felixarchief. Maar ik heb de overstap gemaakt omdat ik niet goed voor een baas kon werken. Ik had vaak het gevoel dat ik betaald werd voor de tijd die ik er was, maar niet voor het werk dat ik leverde. Nu haal ik enorm veel voldoening uit mijn job.”

Foto: nd

Foto: nd