Ucare congres-14

Geslaagd eerste Ucare HR-congres in Antwerpen

‘Sterkte denken’ was de rode draad die liep doorheen het eerste Ucare HR-congres van donderdag 8 juni in Dock 3 Antwerpen.
“Bij Ucare focussen we op talenten van mensen om individuen, organisaties en bedrijven sterker te maken”, zei Louis Kemps, gedelegeerd bestuurder Ucare bij aanvang. “It’s you we care about”, voegde Kemps er nog als woordspeling aan toe. Want Ucare met hoofdkantoor in Hasselt en diverse vestigingen o.m. in Antwerpen maakt deel uit van de dienstengroep itzu die 10 jaar bestaat. Hebt u hem?

We pikken er enkele sprekers van bedrijven uit met links naar onze regio. Bart Lambrechts, HR director Carglass, begon op een heel originele manier. Met een eigen versie van Lou Reed's ‘Perfect Day’ schuilt een verborgen zangtalent in Bart Lambrechts. Hij zette meteen de toon van het congres.
“Als je ’s morgens opstaat, is het laatste waar je aan denkt: vandaag ga ik naar Carglass... Toch willen wij voor onze klanten een excellente ervaring creëren”, zegt Lambrechts.

Carglass, met hoofdkantoor in Hasselt en vijf kantoren in de provincie Antwerpen, is een Internationale speler die lokale verankering zeer belangrijk vindt. Lambrechts is fervent believer van een people driven organisatie, waar men vertrekt vanuit de talenten van mensen en vanuit een engagement. De ‘Carglass familie’ gaat samen voor het beste: de medewerkers staan centraal, met zelfsturende teams – dus geen top-down HR-beleid vanuit de HQ in Hasselt – en ruimte voor co-creatie om zo tot betere resultaten te komen.

Tom Herrijgers, ceo van het digitale communicatiebureau Marbles uit Antwerpen dat zowat een jaar geleden de pers haalde met onbeperkt verlof voor zijn medewerkers, is van mening dat ‘one size doesn’t fit all’. Je moet je medewerkers behandelen zoals je zelf behandeld wil worden.

Herrijgers: “Zelfsturing houdt in dat het team met de frustraties geconfronteerd wordt als pijnpunten naar boven komen. Maar de medewerkers zijn gelukkiger in hun job, want ze worden verondersteld meer te doen dan datgene waarvoor ze zijn aangeworven.” De ceo van Marbles besluit: “Als je loslaat – je zelfsturend team empowert – dan heb je twee handen vrij! Start het veranderingsproces met kleine stapjes en blijf niet in je plannen steken.”

Tenslotte bracht Matthias De Clercq als manager België een lofzang aan Coolblue of hoe je als snelgroeiend bedrijf van 200 man in 2011 tot momenteel 2 700 werknemers in het totaal, toch nog de oorspronkelijke ‘Alles voor een glimlach’ cultuur kunt bewaren. De Nederlandse specialist in elektronica én meer, met webshops per productsoort en winkels in Antwerpen, Lochristi en Zaventem, start binnenkort met een eigen leveringsservice, blauwe bestelwagens. Ook de product support na aankoop wordt nog  versterkt. Coolblue is duidelijk bereid ver te gaan voor 'the last (s)mile'.