Florence, Céline, Els en Werner openen een aperitiefbar in de Haarstraat. Foto: Joris Herregods Florence, Céline, Els en Werner openen een aperitiefbar in de Haarstraat. Foto: Joris Herregods

Gezin opent aperitiefbar Avenue d’Apero in hartje Antwerpen: “We geven onze passie voor bubbels graag door”

De familie Helsen-Demoor brengt een nieuwe aperitiefbar naar de Haarstraat. Ze focussen zich op bubbels, een passie die ze samen als gezin op reis ontwikkelden. “Op vakantie gaan we vaak naar proeverijen met het gezin”, vertelt Céline Helsen. “Uit al onze ervaringen hebben we de leukste dingen gecombineerd in onze eigen bar met de focus op schuimwijnen.”

Op de vroegere locatie van koffiebar De Lantaarn openen Florence (24), Céline (26), Els (54) en Werner (55) een aperitiefbar in de Haarstraat. Op de menukaart staan verschillende soorten bubbels maar ook voor een kopje koffie ben je welkom bij Avenue d’Apero. “De koffiebar was hier al sinds 1988, een echt begrip in de straat”, zegt Céline. “Die vaste klanten komen hier nog vaak de rust opzoeken dus het was voor ons een vereiste om ook een goed koffieapparaat te voorzien. De vaste klanten van De Lantaarn hebben de koffie al goedgekeurd.”

De focus van Avenue d’Apero ligt op schuimwijn, van Belgische bubbels tot Engelse, Franse en Spaanse. Op het menu staat ook een overzicht met een kaartje om te kijken vanwaar de schuimwijn juist komt. Florence: “We werken voornamelijk samen met de kleinere boeren die produceren vanuit de charmes van hun families. Commerciële merken zal je hier dus niet snel op de kaart vinden, maar dat appreciëren de klanten ook. We proberen om van elke fles het verhaal te kennen. Zo leren we zelf nog elke dag bij. Van de meeste flessen op de kaart hebben we het huis ook zelf bezocht.”

De verschillende flessen zijn uitgestald tegen de muur waar ook de voorraden worden opgeslagen. Foto: Joris Herregods
De verschillende flessen zijn uitgestald tegen de muur waar ook de voorraden worden opgeslagen. Foto: Joris Herregods

Zo staat er een fles op de kaart uit Frankrijk met een wel zeer bijzonder verhaal. “Première bulle – of het eerste bubbeltje – is een schuimwijn uit de streek Limoux”, vertelt Florence. “Volgens de legende is monnik Dom Perignon gepasseerd langs deze streek en leerde hij daar mousserende wijn kennen. Dat idee nam hij mee naar de Champagnestreek waar hij de bubbels wereldbekend maakte.”

De nieuwe zaak kreeg een grondige renovatie. Foto: Joris Herregods
De nieuwe zaak kreeg een grondige renovatie. Foto: Joris Herregods

Naast een aperitiefje komen drinken, kan je bij Avenue d’Apero ook verschillende proefformules testen of geschenkverpakkingen mee naar huis nemen. “Je kan hier perfect voor je etentje iets komen drinken”, vertelt Werner. “Als je dan beseft dat je een cadeau vergeten bent voor je gezelschap, kan je hier gewoon een flesje meenemen. Tijdens de proeverijen leren we onze klanten iets bij over bubbels op een laagdrempelige manier en proberen we vooral te ontdekken wat iemand lekker vindt en onze passie door te geven.”

Céline schenkt alvast een glaasje bubbels uit. Foto: Joris Herregods
Céline schenkt alvast een glaasje bubbels uit. Foto: Joris Herregods

Avenue d’Apero in de Haarstraat. Foto: Joris Herregods
Avenue d’Apero in de Haarstraat. Foto: Joris Herregods