Nieuws Gloednieuw DEME-schip plaatst kolossale funderingspalen op de bodem van de Baltische Zee: “Technologische grenzen verlegd”

Gloednieuw DEME-schip plaatst kolossale funderingspalen op de bodem van de Baltische Zee: “Technologische grenzen verlegd”

Foto Joris Herregods

Gloednieuw DEME-schip plaatst kolossale funderingspalen op de bodem van de Baltische Zee: “Technologische grenzen verlegd”

ZWIJNDRECHT – Voor de kust van het Duitse eiland Rügen heeft baggerbedrijf DEME de laatste van een reeks kolossale ‘monopijlers’ geïnstalleerd. Die dienen als fundering voor offshore windturbines in de Baltische Zee. Een mijlpaal, want daarmee heeft DEME’s installatieschip Orion zijn allereerste opdracht volbracht.

DEME plaatste in totaal 28 funderingspalen met een gewicht van elk meer dan 2.000 ton en 110 meter hoog. “De grootste funderingen ooit geïnstalleerd”, zegt de baggeraar in een persbericht. Later dit jaar worden 27 windmolens geïnstalleerd. Die moeten 290.000 huishoudens van stroom voorzien.

LEES OOK. Wereldprimeur: nieuw schip van DEME zet funderingspalen zo hoog als appartementsblok

Grensverleggend

Orion is uitgerust met een kraan van 5.000 ton en een monopile-grijpsysteem voor de plaatsing van de palen, die horizontaal aan dek worden getransporteerd. Volgens DEME-manager Hugo Bouvy verlegt het project de grenzen van de offshore windindustrie.

“Het toont aan dat DEME’s slimme oplossingen en materieel klaar zijn voor de volgende generatie funderingen en windturbines. Onze ervaren en uiterst professionele bemanning hebben ervoor gezorgd dat Orion in recordtijd in gebruik kon worden genomen. Samen hebben ze met enorm veel enthousiasme en gedrevenheid technologische grenzen verlegd.”

LEES OOK. Van groene waterstof produceren in Oman tot Antwerpse files verkleinen: het veelzijdige Deme trekt naar de beurs

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.