Gratis kantoren voor starters in KBC-toren

kbc

50 starters krijgen gratis een kantoor ter beschikking gesteld in de KBC-toren in Antwerpen. Ze dienen daartoe wél vooraf een traject af te werken waarbij hun project geëvalueerd wordt op een aantal criteria. Wie de selectie overleeft kan zijn initiatieven opstarten vanop een echte toplocatie in het hart van Antwerpen.

De financiële groep KBC, de Cronos Groep (IT), Accenture, Mobile Vikings, de Universiteit Antwerpen en Flanders DC engageerden zich voor een project waarbij ze 50 start-ups een duw in de rug willen geven. De bank stelt daartoe maar liefst 7 verdiepingen van de bekende toren ter beschikking aan startende bedrijven. Ze krijgen er niet alleen de ruimte, maar ook een team van professionele begeleiders ter beschikking. Zo heeft Accenture zich geëngageerd om advies te geven in de HR-problematiek, Mobile Vikings in telefonie en marketing via social media, Cronos over IT en Flanders DC over innovatie en creativiteit.

"Na de herstructurering van de bank kwamen effectief een aantal kantoren leeg te staan in de toren", zegt woordvoerder Stef Leunens. "Vandaar het initiatief om die ter beschikking te stellen van start-ups. Op die manier creëren we een schitterend biotoop voor geëngageerde ondernemers. KBC betaalt de huur, de partners staan iedereen bij met professioneel advies. Het zicht op de stad is vanop de verdiepingen 16 tot en met 22 overigens prachtig. Wat wil je nog meer?"

Na een jaar moeten de starters op eigen benen kunnen staan. Uiteraard zet ook KBC zelf zijn beste beentje voor als het gaat over bankzaken en verzekeringen. Alle partners stellen tot slot hun netwerk ter beschikking om de starters nog sneller te verbinden met de geknipte zakenrelaties.

De geëngageerde partners gaan ervan uit dat een hechte start-up community de nieuwe ondernemers extra kan helpen bij het opzetten van hun activiteiten. De vaststelling dat men kan werken vanuit het hart van Antwerpen, vlakbij de universiteit, de vele businesshotels en restaurants moet extra impulsen geven.

De organisatoren hopen vooral initiatieven te steunen in marketing, verkoop en organisatie. Verder ook innovatie, ondernemersschap, juridische zaken en financiën. Ze stellen in dit opzicht verschillende experten ter beschikking die voor persoonlijke begeleiding kunnen zorgen. In het pakket zit trouwens ook het netwerk van de onderscheiden partners waardoor de deelnemers ook uitgenodigd worden voor start-up events.

Wie een start-up idee heeft kan dit per mail doorsturen naar de organisatoren. Wie geselecteerd wordt moet daarna een elevator pitch ondergaan. Wie ook die ronde overleeft moet zich tenslotte presenteren bij een uitgebreide jury.

Geïnteresseerde beginnelingen kunnen zich inschrijven via de website start it @ KBC.

Vandaag zijn er al zes startende bedrijfjes geïnstalleerd in de toren. Vier dames van 22 moeten hun project nog even discreet toedekken omdat ze nog geen patent hebben. De twee mannelijke collega's pakken al uit:

* Steven Schutter uit Antwerpen heeft het bedrijf Table Booker opgezet: via de website van het bedrijf kun je een plaats reserveren in een Antwerps restaurant. Je kunt er meteen zien of er al dan niet nog een tafeltje vrij is.

* David Vermeersch uit Leuven zette Geniefacts op dat met wiskundige toepassingen bedrijven makkelijker informatie uit grote aantallen cijferslaat maken.