GRC Kallo – Philippe Goossens

GRC reinigt met PFAS verontreinigde grond van Opel-site

De voormalige Opel-site in Antwerpen bestaat uit 23.000 ton met PFAS verontreinigde grond. Die site gaat Grond Recyclagecentrum Kallo, kortweg GRC, nu saneren. Een primeur, want het dochterbedrijf van DEME en Mourik zal de PFAS-grond – die onreinigbaar werd geacht – voor het eerst toch zuiveren dankzij een innovatieve techniek.

Nadat General Motors in 2010 de Opelfabriek in Antwerpen sloot, lieten ze een zwaar verontreinigd terrein achter. PFAS zijn immers chemische stoffen die inert zijn, bestand tegen hoge temperaturen, en water-, vet- en vuilafstotend. In het milieu zijn PFAS persistent, bio-accumulatief en in sommige gevallen ook toxisch.

Het Havenbedrijf herontwikkelt momenteel de gronden waarbij OVAM instaat voor de bodemsaneringswerken. In hun opdracht voert GRC de werken uit. Dankzij innovatie en onderzoek is GRC in staat de vervuilde grond zo te reinigen dat de gerecycleerde grond opnieuw op de site kan worden gebruikt.

“We ontwikkelden een innovatieve grondwassingtechniek voor het reinigen van deze PFAS-verontreinigde grond. In vaktermen spreken we van het Hybrid Soilwashing Process, een variant op de klassieke nat extractieve reiniging die we reeds meer dan 25 jaar in Kallo toepassen”, vertelt Philippe Goossens, plant manager bij GRC. “Bij deze reinigingstechniek wordt de vuilvracht naar de waterfase overgebracht en ligt de focus grotendeels op het zuiveren van het waswater."

Hergebruik

Het gereinigde zand uit de PFAS-gronden van de Opel-site zal na behandeling zelfs gebruikt worden om de bouwput van het bodemsaneringsproject aan te vullen. “Bij andere projecten wordt het door GRC gereinigde zand ook toegepast als secundair (circulair) product, als vervanger van primair zand in zandcementfunderingen en betonproducten of als drainagezand in bouwwerken.”