Green Masters gaat voor duurzaamheid

netels

Green Masters zet een stap vooruit. De gespecialiseerde divisie van de Antwerpse Multi Masters Group gespecialiseerd in groen- en parkingonderhoud heeft met Christophe Geens een specialist op het vlak van duurzaam terreinbeheer en biodiversiteit aan boord gehaald. “Met duurzaam terreinbeheer kies je voor een veel milieubewustere en duurzame aanpak van je groene zones. Steeds meer klanten staan daar voor open.”

Christophe Geens (35) draait al ruim een decennium mee in het wereldje van het groenonderhoud. “Twee jaar geleden werd de wetgeving in verband met het gebruik van pesticiden flink verstrengd. Een nieuwe aanpak drong zich op. We merkten dat de inrichting van veel industrieterreinen niet voorzien was op onkruidbestrijding zonder pesticiden. Door het louter toepassen van alternatieve methodes (water, stoom, borstels,…) in plaats van pesticiden zou de prijs van het groenonderhoud met drie of vier vermenigvuldigd worden. We moesten dus op zoek naar een andere oplossing. Zo kwamen we uit bij duurzaam terreinbeheer, waarbij we gebruikmaken van die alternatieve onkruidbestrijdingsmethodes, maar ook – en vooral – de inrichting van het terrein gaan aanpassen.”

“Bij duurzaam terreinbeheer beginnen we met een inventaris van het bedrijfsterrein. Daarnaast gaan we goed luisteren naar onze klanten. Wat willen zij? Wat is hun doelstelling? Zo krijgen we een beeld van wat er is en dat gaan we aanpassen op maat van de klant. We gaan zeker niet alles plat leggen en opnieuw beginnen, integendeel. Met enkele kleine aanpassingen kan je de biodiversiteit al flink verhogen. Dat houdt in dat we zoveel mogelijk verschillende habitats gaan creëren die gunstig zijn voor zoveel mogelijk planten en dieren. We stellen een beheersplan voor vijf jaar op en leggen dat voor aan de klant. Als die ermee akkoord gaat, kunnen we aan de slag.”

* Is duurzaam terreinbeheer door die veranderingen niet duurder dan het ‘gewone’ groenonderhoud?

Christophe Geens: “Niet noodzakelijk. Duurzaam terreinbeheer zorgt wel voor een verschuiving van de budgetten. De investeringen situeren zich in het eerste jaar wanneer de veranderingen aan het terrein worden uitgevoerd. Vanaf het tweede jaar dalen de kosten fors, omdat er door bijvoorbeeld een aangepast maaibeheer minder onderhoud nodig is.”

* Zijn de klanten makkelijk te overtuigen van deze nieuwe aanpak?

Christophe Geens: “Steeds meer eigenlijk. Vroeger moest het groen rond een bedrijf er strak en verzorgd uit zien. Dat speelt natuurlijk nog altijd een rol, maar meer en meer bedrijfsleiders beseffen dat een milieuvriendelijke aanpak cruciaal is. Zo zien steeds meer mensen in dat bijvoorbeeld netels niet noodzakelijk negatief zijn. Twee soorten dagvlinders leggen hun eitjes alleen op netels, die hebben dus wel degelijk hun nut in het kader van biodiversiteit. Natuurlijk beseffen wij ook dat geen enkel bedrijf een perk vol netels voor zijn hoofdingang wil. Maar ergens achteraan op een terrein moet het wel kunnen. Het komt er uiteindelijk gewoon op neer dat wie kiest voor duurzaam terreinbeheer en biodiversiteit, een keuze maakt voor het milieu.”