Groei BASF afgeremd door dalende olieprijzen

basjeHet chemiebedrijf BASF realiseerde in 2014 een omzet van 74,32 miljard euro. Dit is 0,5% meer dan het jaar ervoor. Die beperkte omzetstijging is mee veroorzaakt door de druk op de olie- en gasprijzen.

De volgehouden inspanningen van BASF om de rentabiliteit te versterken  hebben tot een bedrijfsresultaat van 7,3 miljard euro (+4%) geleid. De nettowinst steeg met 7,6% tot 5,1 miljard euro.

BASF is vandaag het grootste chemieconcern ter wereld en heeft met een dochteronderneming in Antwerpen, BASF Antwerpen ook een groot aandeel in de Belgische economie. Er werken zo’n 3200 mensen. BASF Antwerpen is overigens niet alleen de grootste vestiging van BASF buiten Duitsland. Als bedrijf is het ook geconcipieerd als een zogenaamd Verbund, een site waarvan de onderscheiden productie-installaties in onderling verband voor elkaar werken.

De toch vrij beperkte stijging van de omzetcijfers tot 74,32 miljard euro heeft te maken met de internationale druk op de olie- en gasprijzen. Het BASF van gedelegeerd bestuurder Kurt Bock heeft een eigen olie- en gasbedrijf dat de groep als Wintershall bevoorraadt met olie en gas. De prijzen voor beide grondstoffen zijn in de afgelopen maanden evenwel in elkaar gestuikt. Wintershall tekende in het verleden overigens ook voor een sterk aandeel in de cashflow van de groep.