Growzer case

Growzer strijdt mee tegen voedselverspilling in horeca en voedingsindustrie

In de horeca en de voedingsindustrie gaat jaarlijks nog steeds heel wat voedsel verloren. Het European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food en het Antwerpse bedrijf Growzer zien hiervoor een oplossing in de circulaire economie. Vanuit een circulair perspectief is het afval van de ene speler namelijk de grondstof voor de andere.

EIT Food is een organisatie die inzet op innovaties in de voedingssector. Ze financieren interessante projecten die de innovatie en de verduurzaming van de voedingssector stimuleren. Om voedselverspilling tegen te gaan, werkt EIT Food samen met Growzer, aan een horeca bestel- en management platform dat weet wie wat bestelt, wie met overschotten zit en waar er permanent te veel besteld wordt.

De twee bedrijven lanceren samen twee pilootprojecten In het Food Circle Lab om hun missie waar te maken. Dat lab wordt een lokale plek waar de geselecteerde start-ups met elkaar in contact worden gebracht om samen te experimenteren en op die manier de circulaire economie en de voedselsector dichter bij elkaar te brengen.

“Met ons eerste project mikken we resoluut op een circulair platform. Wat voor de ene horecazaak food waste is, kan voor een ander bedrijf de grondstof zijn voor een nieuw product”, zegt Frank De Meulder, managing director van Growzer. “Zo kan koffiegruis bijvoorbeeld gebruikt worden als voedingsbodem voor het kweken van champignons.”

EIT Food bracht Growzer in contact met de tech start-ups Orbisk en Foresightee, die meewerken aan de projecten. Orbisk monitort het afval dat wordt weggegooid in restaurants en Foresightee kan de verkoopcijfers van de horeca en de voedingsindustrie voorspellen. “De horeca duurzamer, circulair en bijgevolg ook rendabeler maken: daar gaan we samen voor”, gelooft Martine van Veelen, directeur van EIT Food CLC West.