GTI Beveren wint Technical Award van DP World

merde Gertjan Van Dam en Jonas Van Wijnsberghe van het GTI Beveren hebben de Technical Award van DP World containerterminal in de wacht gesleept. Ze ontwikkelden een geautomatiseerd proces voor het sorteren, stapelen en verplaatsen van containers via een transportband met “pick & place”-eenheid en vacuum ventiel.

Met de DP World Technical Award konden leerlingen uit technische studierichtingen (BSO en TSO) door middel van hun eindwerk 1.000 euro in de wacht slepen. Na verschillende voorselecties kwam de jury, samengesteld uit een aantal medewerkers van de technische dienst, tot een shortlist van 5 finalisten uit een totaal van 17 inzendingen. De creaties van studenten van het GTI Beveren, Don Bosco uit Hoboken, Githo Nijlen, het St-Jan Berchmansinstituut uit Puurs en het St-Jozefinstituut uit Schoten werden weerhouden.

Naast het goud voor GTI Beveren ging het zilver naar het Githo Nijlen met het ontwerp van een schaalmodel van een mobiele havenkraan. Deze kraan wordt gebruikt voor het laden en lossen van schepen en lichters.

Het Don Bosco Technisch instituut uit Hoboken verdiende de bronzen medaille met een prachtige aerodynamische ligfiets.

DP World wil met de Technical Award een signaal geven naar de technische scholen in de omgeving. Het bedrijf wil voornamelijk het belang van een goed BSO-en TSO-onderwijs benadrukken als investering in de toekomst voor de aanwerving van goed geschoold technisch personeel. Om het rollend materiaal, torenhoge brugkranen en ASC’s (Automated Stacking Cranes) te laten werken en onderhouden heeft DP World in Antwerpen heel wat geschoolde technici nodig. Tegelijk wil DP World de schijnwerpers richten op verdienstelijke jongeren die de keuze maakten om technisch onderwijs te volgen.

DP World in Antwerpen is lid van de DP World-groep (Dubai), laadt en lost containers van over heel de wereld en vervult op die manier een belangrijke functie als schakel tussen rederijen (exploitanten van schepen) en het transport via weg, water en spoor. Op de terminals is het bijgevolg een komen en gaan van vrachtwagens, spoorverkeer, binnenschepen en zeereuzen. DP World Antwerp zet hierbij de modernste technologieën, geavanceerde kranen en een uitgebreid straddle carrier-park in.

DP World, vroeger gekend onder de naam P&O Ports Antwerp, is sinds 2000 actief in Antwerpen. In maart 2006 nam DP World P&O Ports over. DP World is één van de grootste goederenbehandelaars ter wereld. In Antwerpen baat DP World 3 terminals uit: het Delwaidedok, Antwerp Gateway aan het Deurganckdok en Beverdonk Container Terminal in Grobbendonk.