Nieuws Antwerpen GZA Ziekenhuizen neemt hoogtechnologische operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik

GZA Ziekenhuizen neemt hoogtechnologische operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik

GZA Ziekenhuizen neemt hoogtechnologische operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik

ANTWERPEN – GZA Ziekenhuizen neemt op campus Sint-Augustinus een gloednieuwe en hypermoderne operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik. Met de nieuwste digitale technologieën behoort ze tot de hoogst kwalitatieve operatiekamers van België.

De nieuwe operatiezaal op campus Sint-Augustinus is een knap staaltje van de nieuwste digitale technologie. Er hangen drie schermen, die de beelden van alle medische toestellen in de zaal, zoals de O-arm, neuronavigatie, fluoroscopie en endoscopische camera’s via 3D-technologie tot leven brengen. Ook beelden gemaakt met de Modus-V, een hyper geavanceerde robotgestuurde digitale microscoopcamera die GZA Ziekenhuizen eerder dit jaar in gebruik nam, zijn via het digitale platform in 3D zichtbaar op alle schermen in de zaal.

Twee van de drie schermen hangen naast de operatietafel, zodat niet enkel de chirurg, maar ook de assistenten en verpleegkundigen de operatie volledig in 3D kunnen meevolgen. “Een groot voordeel”, vindt dokter Tony Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie. Ook op andere vlakken ziet hij het gebruiksgemak in de nieuwe operatiekamer enorm toenemen. “Een scan opvragen kan nu veel gemakkelijker, wat levensbelangrijke tijdswinst betekent. We moeten als chirurg niet meer naar de computer lopen, met enkele klikken krijgen we de gewenste beelden meteen op alle schermen te zien. Bovendien kunnen we in splitscreen meerdere beelden combineren op één scherm.” Ook assistenten en verpleegkundigen in zowel binnen- als buitenland krijgen in het kader van symposia de kans om ingrepen buiten de operatiezaal mee te volgen alsof ze er zelf bij zijn.

Het technische ontwerp van de operatiezaal is volledig binnen GZA Ziekenhuizen gebeurd. Piet Vanwijnsberghe, projectleider: “Bij dat onderzoek hebben we ook de artsen en verpleegkundigen nauw betrokken. Zo konden zij hun input geven over bv. de plaatsing van de stopcontacten in de zaal, rekening houdend met wat voor hen praktisch en ergonomisch het best is.”

De zaal is ook zodanig voorzien dat er mogelijkheden zijn voor eventuele verdere uitbreidingen in de toekomst. “Mochten er pakweg binnen tien jaar wijzigingen nodig zijn, dan kunnen we dat doen zonder de hele zaal te moeten verbouwen. Zo kunnen we de zaal eenvoudig aanpassen aan de meest recente technologische evoluties.”

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.