Handelsrechtbank sluit 23 winkels van Mexx

mexx

Het faillissement van de twee eigenaars van Mexx België sleurt ook de 23 winkels van de modeketen mee in de afgrond. De handelsrechtbank van Antwerpen ging er vanuit dat de uitstaande schuldenlast van de bedrijven té groot geworden was. Een en ander zorgt voor nogal wat opschudding in de branche. Mexx had nu eenmaal een goede reputatie in een markt die het vandaag biezonder moeilijk heeft. De curatoren overleggen vandaag of ze de winkels allicht nog tijdelijk kunnen open houden.

Het Antwerpse handelscentrum lijdt mee onder de ellende. Mexx had immers twee grote vestigingen op de Meir. Echte toplocaties dus. Ook Brasschaat, Schoten, Wijnegem (shopping center) en Sint Niklaas (2) verliezen topwinkels. Mechelen verliest er zelfs vier.

Voor de 200 werknemers van Mexx in België ziet het er niet zo mooi uit. Eerder waren al contacten gelegd met kandidaat-overnemers maar die haakten weer af. Blijkt immers dat Mexx oa. 1 miljoen euro aan uitstaande schulden heeft bij de sociale zekerheid. Na het faillissement zullen allicht andere kandidaten opduiken die dan vooral belangstelling hebben voor de toplocaties van de keten. De curatoren gaan vandaag overleggen of ze de winkels eventueel nog open houden voor de koopjesperiode om op die manier nog wat inkomsten te genereren.

Mexx was een internationaal succesverhaal dat in 1986 opgestart werd door de modegoeroe Rattan Chadha in Amsterdam. Van daaruit veroverde Mexx zowat de hele wereld.

In België opende de keten 23 vestigingen. Daarvan verschillende in samenwerking met de keten Inno.

Mexx was enkele tijd terug in handen gekomen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gores Group. Die kon de onderneming niet meer op de rails krijgen. De Gores Group slaagde er enkele jaren geleden in om het noodlijdende Real Software uit Kontich weer op gang te krijgen. Voor Gores is Mexx de eerste afknapper ooit.