sofie darche

Handtassenmerk Sofie Darche. opent winkel in Kloosterstraat

In de Kloosterstraat 23 opent op zaterdag 8 juni de winkel van handtassenmerk Sofie Darche., genoemd naar de vrouw achter de zaak. Sofie zoekt een duurzame manier om tijdloze leren accessoires te maken zowel in haar eigen atelier als dat in Firenze.

“Sofie Darche. het puntje achter mijn naam is belangrijk, omdat ik steeds de puntjes op de i zet”, vertelt Sofie Darche (33), de vrouw achter het gelijknamige handtassenmerk. Na haar opleiding mode in Antwerpen popelde Sofie om te ondernemen. Ze had ondertussen in avondonderwijs ook een diploma tot schoenmaker behaald. Mondjesmaat kwamen daar handtassen bij. Nu ze al jaren handtassen creëert wil ze toch haar vakkennis nog versterken.

“Volgend jaar zal ik extra lessen volgen bij Filip Cappoen, die heeft jaren bij Delvaux gewerkt. Ik wil het ambacht die ik beheers nog verfijnen. Mensen betalen wel wat voor een handtas bij mij en ik wil hen een product afleveren dat meer dan goed is afgewerkt. Het idee is om de beste te worden in mijn vak.”

Winkel

Sofie opent de deuren van haar winkel in de Kloosterstraat 23 op zaterdag 8 juni om 13 uur. “We zullen cocktails serveren waaronder negroni, omdat die cocktail bedacht is in Firenze.”

Dat is een knipoog naar het atelier waar Sofie mee samenwerkt. “Enkele weken geleden ben ik er voor de eerste keer geweest. Het is een familie van tien mensen die zeer rustig en secuur mijn ontwerpen tot leven laten komen. Iedereen heeft zijn eigen taakje. Ik vind het juist goed om te zien dat ze er de tijd voor nemen en zo gefocust zijn.”

Het familiebedrijf in Firenze gebruikt natuurlijk gelooid leder dat minder belastend is voor het milieu. “Ik probeer ook zoveel mogelijk te werken met natuurlijk gelooid leer, maar heb ook een allegaartje van stukken leer die ik ondertussen wil opgebruiken.”

Je kan Sofie ook aan het werk zien want de winkel vloeit over in haar atelier. “Ik heb sowieso een eigen lijn, maar klanten kunnen ook hun persoonlijke handtassen samenstellen. Dan kiezen ze een lap leer uit, een model en mogen mee de details uitzoeken.”

Tijdloos

“Ik probeer tijdloze handtassen te creëren door een clean design te ontwerpen met een maximaal oog voor detail. Ik speel graag met vormen: zo gebruik ik vaak de combinatie van rechte lijnen en ronde hoeken.”

Daarnaast kan je ook bij Sofie aankloppen voor het onderhoud van je accessoire. “Als je er goed zorgt voor draagt en op tijd langskomt, gaan ze jaren mee. Daarom geef ik altijd uitgebreid uitleg, geef een infofiche mee en kunnen mensen altijd binnenspringen.”

Met de winkel lanceert ze meteen ook de eerste lijn portefeuilles. “Die hebben een leuk detail: de binnenkant is gevoerd met oude mannenhemden. Op die manier is het een circulair accessoire.”

Samenwerkingen

“In mijn winkel serveer ik ook thee en slow koffie. Ik ga steeds samenwerken met Belgische branderijen om opnieuw voor een korte keten te zorgen.”

Sofie wil ook de handen in elkaar slaan met andere handmade labels. “Ik heb al enkele hengeltjes uitgegooid. Als de opstart van de zaak een beetje gaan liggen is, wil ik zeer graag die samenwerkingen aangaan met Belgische ontwerpers. Die kunnen hier dan tijdelijk hun collectie leggen of openhouden wanneer ik normaal gesloten ben. Aan de muur zullen er ook steeds Belgische kunstenaars hangen. Nu is dat Noa Verborgh.”