Nieuws Antwerpen Haven en export doen Antwerps-Wase economie heropleven

Haven en export doen Antwerps-Wase economie heropleven

Haven en export doen Antwerps-Wase economie heropleven

De economie in de regio Antwerpen-Waasland lijkt zich op te maken voor een spectaculair herstel in de komende maanden. Dat blijkt uit de regionale conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Vooral de export blinkt uit als een van de grote trekkers.

De conjunctuurbarometer van Voka Antwerpen-Waasland meet en voorspelt de grootte van de economische groei in het komende half jaar op basis van de belangrijkste regionale indicatoren. Momenteel zit de economische activiteit nog 4,3% onder het niveau van voor de coronacrisis, maar er is een inhaalbeweging ingezet.

“Vooral in de haven van Antwerpen. Daar lag in het eerste kwartaal de containertrafiek 12% hoger dan dezelfde periode in 2019 voor de coronacrisis”, licht Dirk Bulteel, directeur Belangenbehartiging bij Voka Antwerpen-Waasland, toe. “Volgens de projecties van onze conjunctuurbarometer zou de havenactiviteit zeker tot het einde van het derde kwartaal ruim groeien.”

Door de toestroom van containers in de nasleep van het Ever Given-debacle, moeten nu al containers noodgedwongen in omliggende havens worden ontscheept. “Uitbreiding van de containercapaciteit blijft daarom prioritair.”

9% meer vacatures

Ook in de Antwerps-Wase industrie toont de barometer het herwonnen vertrouwen. Dat vertaalt zich sinds de maand maart in een sterk toegenomen vraag naar technische profielen.

“In onze regio kwamen er in april 17.771 vacatures online waarvan meer dan 5.279 voor technische profielen. Dit is hoger dan in dezelfde periode in 2019. Onze simulaties voorspellen dat het aantal vacatures zeker tot september 9% hoger zal liggen dan voor de coronacrisis.”

Waarschuwing

Het tussentijdse conjunctuurrapport waarschuwt ook voor al te veel optimisme. “De periode van hoogconjunctuur moet zich ook op lange termijn doortrekken om onze welvaart te herstellen. Schaarste aan elektronische chips of tekorten aan technisch geschoold personeel kunnen bijvoorbeeld nog roet in het eten gooien”, besluit Bulteel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.