Nieuws Antwerpen Havenicoon Jean-Jacques Westerlund overleden

Havenicoon Jean-Jacques Westerlund overleden

Havenicoon Jean-Jacques Westerlund overleden

Op 74-jarige leeftijd is Jean-Jacques Westerlund overleden na een korte ziekte. Hij was baas van het internationaal gerenommeerde familiebedrijf, maar ook een tijd voorzitter van Alfaport, consul-generaal van Zweden, en ook nog actief bij Watererfgoed Vlaanderen.

30 jaar lang stond Jean-Jacques Westerlund aan het hoofd van het familiebedrijf: van 1977 tot de verkoop in 2007 aan Euroports, toen nog een dochteronderneming van de Australische investeringsfirma Babcock en Brown. Het bedrijf was in 1904 in Antwerpen opgericht door zijn Zweedse grootvader John. Jean-Jacques, de derde generatie, maakte van de Westerlund Corporation één van de wereldleiders in de behandeling van papier, hout en pulp.

Vanaf 1987 was hij één van de pioniers van de Waaslandhaven en baatte daar de grootste haventerminal van woudproducten ter wereld uit. Westerlund werd wereldwijd de grootste logistieke groep in de papiersector. Hij bouwde terminals in Belgie, Frankrijk, Engeland en China. “Hij was de eerste Europeaan die in China een terminal startte in 1997”, zegt zoon Tanguy aan Gazet van Antwerpen. “In Changshu aan de monding van de Yangtze vond je tot dan enkel landbouwers, maar met de hulp van zijn trouwste Antwerpse havenarbeiders, sommigen van hen al gepensioneerd, leidde hij die mensen op tot echte havenprofessionals. De woudproductenterminal in Changshu is vandaag de grootste pulpterminal ter wereld.”

In 2004 volgde Westerlund Jan Pellens op als voorzitter van de Antwerpse Gemeenschap voor de Haven, de overkoepelende organisatie van havenbedrijven, ondertussen Alfaport. In 2007 volgde Roger Roels hem op als voorzitter van Alfaport.

Na de verkoop van zijn bedrijf investeerde Westerlund een deel van zijn vermogen in Taste Plantin, de vastgoedtak van de familie, en richtte ook Taste invest op om beloftevolle start-ups, vaak met een milieubewuste inslag, van beginkapitaal te voorzien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.